Ο Ιλον Μασκ συνηθίζει να βρίσκεται συνέχεια κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, είτε επιδιώκει να το κάνει αυτό ο ίδιος είτε όχι – και όπως όλα δείχνουν, αυτή τη φορά συμβαίνει το δεύτερο. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 219 δισ. δολάρια, αρνήθηκε ότι είναι χρήστης παράνομων ουσιών μετά από σχετικό δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η φερόμενη χρήση διαφόρων ναρκωτικών από τον ίδιο ανησυχεί στελέχη που έχουν ηγετικές θέσεις σε εταιρείες του.

Ο Μασκ υποστήριξε ότι για τρία χρόνια τυχαίων τέτοιων ελέγχων ουσιών από τη NASA δεν εντοπίστηκαν «ούτε ίχνη», όπως είπε, από ναρκωτικά ή αλκοόλ.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι κατηγορίες αυτές δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις όχι μόνο για την υγεία του Μασκ αλλά και για την αυτοκρατορία των εταιρειών που διευθύνει, από την Tesla μέχρι τη SpaceX, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Σε εκπομπή

Ο Μασκ είχε βιντεοσκοπηθεί να καπνίζει μαριχουάνα το 2018 κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Joe Rogan Experience» του Τζο Ρόγκαν. Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της NASA, η οποία απαίτησε εγγυήσεις πως δεν γίνεται καμία χρήση ουσιών στη διαστημική εταιρεία SpaceX. Η NASA είχε απειλήσει ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αφαιρούσε την πιστοποίηση της εταιρείας ως τη μοναδική που είχε συμβόλαιο με την αμερικανική κυβέρνηση να μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τότε, όπως αναφέρει ο Μασκ, ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τη NASA ώστε για διάστημα τριών ετών να του γίνονται τυχαίοι έλεγχοι για ναρκωτικά από τις αρμόδιες αρχές και πως δεν έχουν βρεθεί από τότε στο σώμα του «ούτε καν ίχνη από ναρκωτικά ή αλκοόλ».

Ο Μασκ είχε επίσης επιχειρήσει να υποβαθμίσει τη χρήση μαριχουάνας στην εκπομπή του Ρόγκαν αναφέροντας ότι απλά είχε τραβήξει «μια ρουφηξιά», όπως είπε. «Πραγματικά δεν μου αρέσει να κάνω χρήση παράνομων ναρκωτικών» ήταν τα λόγια του.

Ανησυχία

Μέσα στο Σαββατοκύριακο η «Wall Street Journal» σε εκτεταμένο δημοσίευμά της έκανε λόγο για φερόμενη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τον Ιλον Μασκ, η οποία έχει ανησυχήσει στελέχη και μέλη διοικητικών συμβουλίων σε επιχειρήσεις που διευθύνει, όπως αναφέρεται. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλέστηκε ως πηγές άτομα που γνωρίζουν τον δισεκατομμυριούχο και τα δρώμενα στις εταιρείες που διευθύνει. Τα πρόσωπα αυτά δεν κατονομάζονται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «WSJ», ο Μασκ έχει χρησιμοποιήσει LSD, κοκαΐνη, έκσταση και ψυχεδελικά μανιτάρια συχνά σε ιδιωτικά πάρτι. Ανθρωποι που πρόσκεινται στην Tesla και τον διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX φέρονται να ανέφεραν στην εφημερίδα πως η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τον ίδιο συνεχίζεται και πως συγκεκριμένα ο Μασκ χρησιμοποιεί κεταμίνη. Ο Μασκ είχε αναφέρει τον Αύγουστο ότι έχει συνταγή για να χρησιμοποιήσει το φάρμακο ως αντικαταθλιπτικό.

Μαζί με στελέχη

Ο Μασκ φέρεται επίσης στο ίδιο δημοσίευμα να έκανε χρήση ναρκωτικών μαζί με στελέχη στις εταιρείες του. Η «WSJ» ανέφερε ότι έχει κάνει χρήση κεταμίνης με τον αδελφό του Κίμπαλ ο οποίος κατέχει υψηλή θέση στην Tesla και τη SpaceX. Επίσης αναφέρθηκε ότι έχει κάνει χρήση παράνομων ναρκωτικών με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της SpaceX, Στιβ Τζούρβετσον. Επίσης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της «WSJ», το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Tesla, Λίντα Τζόνσον Ράις, έφυγε από την εταιρεία το 2019 επειδή ο Μασκ έκανε χρήση ουσιών και επειδή είχε ευμετάβλητη συμπεριφορά.

Ο δικηγόρος του δισεκατομμυριούχου Αλεξ Σπίρο ανέφερε στη «WSJ» ότι ο πελάτης του «ελέγχεται στη SpaceX για ναρκωτικά σε τακτικά και τυχαία χρονικά διαστήματα και ποτέ δεν έχει αποτύχει (δεν έχει βρεθεί θετικός) σε ένα (από αυτά τα) τεστ». Εκανε επίσης αναφορά για «λανθασμένα στοιχεία» που αναφέρονται στο δημοσίευμα, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτά.