Χτυπήματα στα κυκλώματα ναρκωτικών πετυχαίνουν κάθε χρόνο οι αστυνομικοί στο Περού και μάλιστα με ιδιαίτερο τρόπο, καθώς άνδρες και οι γυναίκες της Δίωξης Ναρκωτικών στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι ντυμένοι με στολές ξωτικών και ως Άγιοι Βασίληδες προκειμένου να παρεισφρήσουν σε επικίνδυνες περιοχές χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Στο τελευταίο παράδειγμα ένας αστυνομικός μεταμφιεσμένος σε Άγιος Βασίλης δεν μπήκε από την καμινάδα και δεν είχε μαζί του έναν σάκο με δώρα, αλλά εφόρμησε σε άντρο συμμορίας ναρκωτικών οπλισμένος με μία βαριοπούλα και άρχισε να σπάει την πόρτα.

Στο  βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο από την Αστυνομία του Περού διακρίνεται ο αστυνομικός της ομάδας Terna, που είναι γνωστή ως Πράσινη Ομάδα, ο οποίος είναι ντυμένος Άγιος Βασίλης να σπάει μια πόρτα στο Ουαράλ, κοντά στην πρωτεύουσα Λίμα με βαριοπούλα και να βοηθά στη σύλληψη δύο υπόπτων.

Οι αστυνομικοί αιφνιδίασαν τους δύο άνδρες που πουλούσαν κρακ και μαριχουάνα. Ο ένας από αυτούς «ντύθηκε Άγιος Βασίλης για να περάσει απαρατήρητος σε αυτήν την επικίνδυνη συνοικία», είπε στους δημοσιογράφους ο συνταγματάρχης Βάλτερ Παλομίνο, ο επικεφαλής της μονάδας δίωξης ναρκωτικών της Περουβιανής Αστυνομίας.

«Η στρατηγική μας στέφθηκε από επιτυχία», πρόσθεσε.

«Η συμμορία των κακών ταράνδων»

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο άνδρες, ηλικίας 25 και 32 ετών, συνελήφθησαν για πώληση κοκαΐνης και μαριχουάνας. Τηρώντας το πνεύμα της εποχής, οι αρχές έδωσαν στους εμπόρους το παρατσούκλι «συμμορία των κακών ταράνδων».

Στον έναν από τους δύο συλληφθέντες δόθηκαν επίσης τα ψευδώνυμα «Grinch» και «Panetón» όταν παρουσιάστηκε στον Τύπο – ένα όνομα κατάλληλο για κάποιον του οποίου η επιχείρηση επέδειξε μοναδική έλλειψη χριστουγεννιάτικου πνεύματος.

Μια πλήρης καταγραφή της αξίας ή του βάρους των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη.