Η βασίλισσα Ελισάβετ ανησυχούσε ότι θα ήταν δύσκολο να οργανωθεί η κηδεία της αν πέθαινε στο Balmoral, όπως αποκάλυψε η πριγκίπισσα Άννα.

Η μονάκριβη κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν ένα από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που μίλησε στο ντοκιμαντέρ «Charles III: The Coronation Year», το οποίο θα προβληθεί στο BBC στις 26 Δεκεμβρίου (Boxing Day για τους Άγγλους).

Όπως αποκάλυψε η πριγκίπισσα Άννα, η βασίλισσα Ελισάβετ ανησυχούσε ότι θα ήταν δύσκολο να οργανωθεί η κηδεία της αν πέθαινε στο Κάστρο Balmoral στη Σκωτία.

Ωστόσο, πείστηκε από την οικογένειά της ότι έπρεπε να κάνει αυτό που ένιωθε σωστό, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πρώτη χρονιά του βασιλιά Καρόλου ως μονάρχη της χώρας.

Με αδημοσίευτα πλάνα από τα παρασκήνια και αποκλειστικές συνεντεύξεις με βασικούς αξιωματούχους, οικογένεια και ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τα γεγονότων των τελευταίων 12 μηνών.

Η «ανακούφιση» της πριγκίπισσας Άννας

Σε ένα συγκινητικό κομμάτι, η πριγκίπισσα Άννα μιλά για τον θάνατο της μητέρας της και πώς ένιωσε όταν είδε το αυτοκρατορικό στέμμα να αφαιρείται από το φέρετρο της βασίλισσας για τελευταία φορά στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ. «Ένιωσα μάλλον περίεργα μια αίσθηση ανακούφισης – αυτό ήταν, τελείωσε», είπε. «Αυτή η ευθύνη μεταφέρεται».

Η πριγκίπισσα, η οποία παρέμεινε κοντά στην αείμνηστη βασίλισσα σε όλη της τη ζωή, είπε επίσης: «Νομίζω ότι υπήρξε μια στιγμή που ένιωσε ότι θα ήταν πιο δύσκολο αν πέθαινε στο Balmoral. Νομίζω ότι προσπαθήσαμε να την πείσουμε ότι δεν θα έπρεπε να είναι μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων».

Πολλοί θεώρησαν ταιριαστό το γεγονός ότι η βασίλισσα πέθανε στο Balmoral επειδή είχε βαθιά αγάπη για τα Highlands της Σκωτίας.

Λίγο πριν από το θάνατό της, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, την επισκέφτηκε ο Δρ Iain Greenshields, ο συντονιστής της γενικής συνέλευσης της Εκκλησίας της Σκωτίας, ο οποίος είπε στη συνέχεια ότι μίλησε για το πώς «της έδωσε μεγάλη γαλήνη και χαρά που βρισκόταν στο Balmoral».

Η πριγκίπισσα Άννα αποκάλυψε ότι ήταν «καθαρή τύχη» το γεγονός ότι βρέθηκε στο πλευρό της μητέρας της όταν πέθανε. Εξήγησε ότι είχε σταματήσει στο κάστρο Balmoral μόνο κατά την επιστροφή της προς τα νότια, αφού πέρασε λίγες ημέρες στη δυτική ακτή της Σκωτίας.

Η στήριξη της Άννας στην Καμίλα

Η Άννα έδωσε επίσης στην Καμίλα τη «βασιλική σφραγίδα έγκρισης» και λέει ότι η υποστήριξη που έχει δώσει στον σύζυγό της, Κάρολο, είναι «εξαιρετική».

«Την ξέρω εδώ και πολύ καιρό. Η κατανόηση του ρόλου της και της μεγάλης σημασίας που έχει για τον Βασιλιά ήταν απολύτως εξαιρετικη», είπε χαρακτηριστικά.

Η Aννα είπε στο ντοκιμαντέρ ότι, «παρά το γεγονός ότι μια ολόκληρη ζωή περίμενε στα παρασκήνια, ήταν δύσκολο για τον αδελφό της να προετοιμαστεί πλήρως για τη στιγμή που θα ανέβαινε στο θρόνο».