«Kόλαση επί της γης» χαρακτήρισε τη Γάζα ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της UNRWA, της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ύστερα από επίσκεψη στο παλαιστινιακό έδαφος το οποίο σφυροκοπά το Ισραήλ εδώ και πάνω από δύο μήνες.

«Επιστρέφοντας στη Γάζα. Μια τραγωδία που επιδεινώνεται ασταμάτητα. Οι άνθρωποι είναι παντού, ζουν στον δρόμο, τους λείπουν τα πάντα. Κάνουν έκκληση για ασφάλεια και για τερματισμό αυτής της κόλασης επί της γης. Ζητούμε το αδύνατον από τους συναδέλφους μας, σε μια αδύνατη κατάσταση» έγραψε ο Λαζαρινί στο Χ.

 Ο μόλις ενός μηνός Ιντρίς γεννήθηκε και πέθανε στον πόλεμο

Ο μικρούλης Ιντρίς ήταν τυλιγμένος σε ένα λευκό σάβανο και μια γαλάζια κουβερτούλα με βούλες, με τη γιαγιά του να τον κρατά σφιχτά στο στήθος και να κλαίει χωρίς σταματημό ενώ ήταν γονατισμένη δίπλα σε σορούς που κείτονταν στο δάπεδο νοσοκομείου της Γάζας.

Ο Ιντρίς αλ-Ντμπάρι, που γεννήθηκε πριν από ένα μήνα ενώ γύρω του μαινόταν ο πόλεμος, ζούσε σε σκηνή στη Ράφα, στη νότια Γάζα, με την οικογένειά του που είχε εγκαταλείψει το σπίτι της όταν ο ίδιος και η μητέρα του, η Γουαφάα, σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση.

Μετά την επίθεση, οι σοροί τουλάχιστον δέκα ενηλίκων και παιδιών είχαν τοποθετηθεί σε κουβέρτες που είχαν απλωθεί στο δάπεδο του νοσοκομείου Αμπού Γιοσέφ αλ-Νατζάρ στη Ράφα, όλες τυλιγμένες σε λευκά σάβανα με τα ονόματα των νεκρών και τις ημερομηνίες θανάτου να είναι γραμμένα πάνω τους.