Τα βήματα διαμόρφωσης της Νέας Αριστεράς οργανώνονται.

Χθες έγινε επίσημο αίτημα συγκρότησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό το νέο όνομα στη Βουλή με επιστολή στον Κωνσταντίνο Τασούλα ώστε σήμερα στην Ολομέλεια να γίνει η αναγγελία.  Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα είναι ο ειδικός αγορητής της νέας ΚΟ και θα μιλήσει επί του φορολογικού νομοσχεδίου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα τοποθετηθεί ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της.

Σε διπλωματικό επίπεδο η Σία Αναγνωστοπούλου ενημερώθηκε για τα ελληνοτουρκικά από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη – πράγμα που σημαίνει πως μια πρώτη ανάθεση σκιωδών χαρτοφυλακίων για τον νέο φορέα έχει ήδη γίνει. Μαζί με αυτά έχει ήδη ξεκινήσει η οργανωτική δικτύωση των μελών και των οργανώσεων του νέου πόλου.

Εμφύλιος

Ταυτόχρονα βέβαια και με οξύτατους όρους ξεκίνησε και ο πόλεμος με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μάλιστα με το «καλημέρα». Αφορμή ήταν το «παρών» που ψήφισαν οι 11 της νέας ΚΟ σε 3 άρθρα του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια.

Εδώ και πιο αναλυτικά η Νέα Αριστερά ψήφισε όχι επί της αρχής αλλά «παρών» σε τρεις διατάξεις που αφορούσαν τους servicers. «Ως προς τα άρθρα 3-41 ψηφίσαμε «παρών» γιατί αποτελούν ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας.

Και ως γνωστόν η ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών απορρέει από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ», εξηγούσαν οι πηγές της Νέας Αριστεράς. Η αρχική βολή του ΣΥΡΙΖΑ στους πρώην συντρόφους συνοψίστηκε στη φράση «με την ονομαστική ψηφοφορία, που ζητήσαμε επί κρίσιμων άρθρων, αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις όλων των δυνάμεων».

Και χθες η Κουμουνδούρου επανήλθε λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τόσο επί της αρχής όσο και συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, που παρέχουν «σέρβις» στους servicers, αντί να μεριμνούν για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Διατάξεις για τις οποίες, μάλιστα, ζητήσαμε ονομαστική ψηφοφορία και οι οποίες δεν περιλαμβάνονται καν στην οδηγία της ΕΕ. Διατάξεις, μάλιστα, που καταψήφισε σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης, με κάποιες εξαιρέσεις».

Η στρατηγική της Νέας Αριστεράς δεν θέλει να οριοθετεί την αντιπαράθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να διαμορφώνει όρους δομικής αντιπολίτευσης – «μέσα και έξω από τη Βουλή», όπως είπε ο επικεφαλής της νέας ΚΟ Αλέξης Χαρίτσης στην ιδρυτική της στο Σεράφειο – κατά της κυβέρνησης.

Οπως φαίνεται, όμως, το παραπάνω στοίχημα δεν θα είναι εύκολο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ο βαθμός διακριτότητας του νέου φορέα απέναντι στις άλλες δυνάμεις. Θα τον επιτύχει χωρίς να ταυτίζεται με τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος;

Ο δεύτερος είναι η ίδια η στρατηγική της Κουμουνδούρου που όπως έδειξε αυτό το πρώτο θερμό επεισόδιο θα επιχειρήσει να διεκδικεί εκείνη τον ρόλο της αντιπολίτευσης αλλά και να ταυτίζει τη Νέα Αριστερά με τους αντιπάλους της. Το είπε αιχμηρά χθες η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη («Κόκκινο»): «Κάθε μέρα που περνά θα φαίνεται ποιοι πραγματικά κάνουν πολιτική δουλειά και τι εννοούν.

Ποιοι πραγματικά αντιμετωπίζουν την κατάσταση με πολιτικούς όρους και ποιοι πραγματικά θέλουν να χάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αυτός είναι ο στόχος του». Το περιβάλλον της Νέας Αριστεράς – και επαναλήφθηκε αυτό χθες διά μέσου του επικεφαλής της Αλέξη Χαρίτση – σημειώνει πως η «δεξιά κυριαρχία» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα ανακοπεί από την άμορφη στάση του Στέφανου Κασσελάκη ενώ «τζογάρουν» στο κενό που όπως λένε υπάρχει στον σύνολο του προοδευτικού χώρου.

Το πρώτο κρας τεστ

Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, όπως και να ‘χει, θα έχουμε το ντεμπούτο του νέου φορέα και το πρώτο κρας τεστ επί των εδράνων πια με την κυβέρνηση και βέβαια με τους τέως συντρόφους και σε περιβάλλον εννιακομματικής Βουλής.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει καλέσματα από τη Νέα Αριστερά σε άλλους φορείς. Παρά την έμφαση που δίνει στο «πράσινο» της ριζοσπαστικής οικολογίας – ο Πέτρος Κόκκαλης δεν ήταν στο «Σεράφειο», παρά μόνον ο Νίκος Χρυσόγελος από τους Πράσινους – ή παρά την έντονη φημολογία για διαύλους με το ΠΑΣΟΚ, πράγμα που τώρα προφανώς δεν επιβεβαιώνεται.

Προκρίνεται η αυτονομία του χώρου και η σταδιακή του μεταλλαγή σε πολιτικό κόμμα με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Χθες πάντως ο Χρήστος Σπίρτζης εξαπέλυσε επίθεση στους 11 λέγοντας πως δεν θα προσχωρήσει στη Νέα Αριστερά αφού «δεν είναι δεξιός».