Θυελλώδεις άνεμοι «σάρωσαν» σήμερα ολόκληρη τη χώρα με τα σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται στη Μακεδονία και κυρίως σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Σέρρες.

Κατάρρευση στεγάστρων, πτώσεις δέντρων και κολόνων ηλεκτροδότησης και εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική συνόδευσαν τη σημερινή μέρα εξαιτίας ανέμων που έφτασαν σε ταχύτητα έως και τα 108 χιλιόμετρα την ώρα στην Χαλκιδική. Παράλληλα, η θαλασσοταραχή προκάλεσε μεγάλο ρήγμα στην πρύμνη του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλους», ύστερα από συνεχείς προσκρούσεις στο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας.

Κατέρρευσαν στέγαστρο βενζινάδικου και θόλος αθλητικού χώρου στη Θεσσαλονίκη

Από θαύμα δεν τραυματίστηκε κανείς όταν ξηλώθηκε το σκέπαστρο αθλητικού χώρου στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Το περιστατικό σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι. Οι ισχυροί άνεμοι ξήλωσαν τον θόλο που σκέπαζε το Basketball Airdome στην περιοχή της Θέρμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, μέχρι τριάντα λεπτά πριν στον χώρο υπήρχαν γονείς και παιδιά που αθλούνταν. «Στις 14:15 άκουσα έναν τριγμό στη βάση του στεγάστρου. Πήρα το παιδί μου και φύγαμε. Φυσούσε αρκετά και πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη ότι μπορεί ο αέρας να ξηλώσει το σκέπαστρο» δήλωσε στο thestival.gr πατέρας που πηγαίνει συχνά στο Basketball Airdome για την προπόνηση του γιου του.

Πώς ήταν το γήπεδο πριν και μετά την καταστροφή:

Σε πρατήριο υγρών καυσίμων επί της οδού Λαγκαδά, ο θυελλώδης Βαρδάρης κατάφερε να λυγίσει το στέγαστρο, ενώ όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του thesstoday.gr, έχει ξηλωθεί και μέρος της υποδομής.

Ξεριζώθηκαν δέντρα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, έπεσε κολόνα της ΔΕΗ στη Χαλκιδική

Το απόγευμα έπεσαν δυο δέντρα στην οδό Αγίου Δημητρίου, στο ύψος του ΑΠΘ, στο ρεύμα προς τα ανατολικά. Τα πεσμένα δέντρα κατέλαβαν τμήμα του οδοστρώματος. Στο σημείο κλήθηκε η Αστυνομία για να διευκολυνθεί η κίνηση των διερχόμενων οχημάτων. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής ανέλαβε να τεμαχίσει και να απομακρύνει τα δέντρα από το οδόστρωμα.

Σημειώνεται ότι Αστυνομία και Πυροσβεστική έχουν δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για πρόκληση φθορών σε οχήματα από πτώσεις δέντρων και σοβάδων από τους δυνατούς ανέμους.

Την ίδια ώρα, περισσότερες από 25 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι και πριν από λίγο, για παροχή βοήθειας, καθώς και για απομάκρυνση δένδρων τα οποία έπεσαν λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην πόλη των Σερρών. Σε οχτώ περιπτώσεις από αυτές η Πυροσβεστική προχώρησε σε απομάκρυνση δένδρων ενώ οι υπόλοιπες ήταν πτώσεις κλαδιών. Η πτώση ενός δένδρου στην οδό Φιλίππου προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές σε δύο αυτοκίνητα.

Ο δυνατός αέρας, έγινε η αιτία να ξεριζωθεί ένα ακόμη δέντρο, αυτήν τη φορά στην Περιμετρική Οδό της πόλης των Σερρών.

Μια κολόνα ηλεκτροδότησης έπεσε στην περιοχή Φράγμα της Νέας Σκιώνης, στο παραλιακό μέτωπο της Χαλκιδικής. Οι κάτοικοι ειδοποίησαν την αστυνομία και τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία μέχρι να απομακρυνθούν τα καλώδια από το οδόστρωμα.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στο Νυμφαίο

Τα πρώτα χιόνια για τον φετινό χειμώνα έπεσαν το βράδυ της Παρασκευής στο Νυμφαίο. Το χιόνι στρώθηκε στις οροφές των σπιτιών, στους δρόμους και στις πλατείες, δημιουργώντας ένα πανέμορφο τοπίο. Στα λευκά έχουν ντυθεί από τα ξημερώματα Νυμφαίο και Πισοδέρι Φλώρινας αλλά και άλλα ορεινά σημεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Ρήγμα στο ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» από τους θυελλώδεις ανέμους και τα κύματα

Με τις δυνατές ριπές ανέμου και τα κύματα αναμετρήθηκε το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» που είναι αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί ως πλωτό μουσείο αντιδικτατορικού αγώνα. Η θαλασσοταραχή «τραυμάτισε» το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς προσέκρουε στο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή ζημιά στην πρύμνη του.

Οι άνεμοι που έσπασαν τους κάβους του, έριξαν το «Βέλος» πάνω στο ντόκο και το άφησαν να χτυπάει επί μακρόν στο ξύλινο κράσπεδο. Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί σοβαρές ζημιές κοντά στην ίσαλο γραμμή και να προκληθεί ρήγμα.

Στο σημείο έπλευσε το ρυμουλκό σκάφος του Λιμενικού προκειμένου να το σταθεροποιήσει.

Ο πίνακας με τις ισχυρότερες ριπές ανέμων

Θυελλώδεις άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων επικρατούν σήμερα σε αρκετά τμήματα της χώρας και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, στις Σποράδες, στη Μακεδονία και στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕΑΑ, οι ριπές του ανέμου έφτασαν τα 114 km/h στην Ανάφη, ενώ πλησίασαν ή ξεπέρασαν τα 100 km/h σε πολλές ακόμα περιοχές. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία προοδευτική εξασθένηση αναμένεται την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Στον πίνακα παρουσιάζονται οι οκτώ ισχυρότερες ριπές ανέμων έως τις 18:00 το απόγευμα

Σχεδόν 290 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Συνολικά 288 κλήσεις σήμερα έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της εκδήλωσης θυελλωδών ανέμων συνοδεία ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα:

-Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε κυρίως στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 270 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 165 κοπές δέντρων και 27 αφαιρέσεις αντικειμένων.

-Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 8 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

-Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κυρίως στα νησιά Σύρο, Ρόδο, Κω και Κάρπαθο, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 10 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια – βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην βορειοανατολική ηπειρωτική και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Τέλος η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης καιρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.