Σταθερή ενίσχυση της κερδοφορίας του καταγράφει ο Ομιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου του 2023. Παρότι τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου μειώθηκαν κατά 2,6% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 881 εκατ. ευρώ, ενώ και η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) μειώθηκε κατά 1,5% στα 352,6 εκατ. ευρώ, το περιθώριο κέρδους ενισχύθηκε κατά 40%. Ο καθαρός δανεισμός του ΟΤΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 ήταν 671,9 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 13,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2022 και αντιστοιχεί σε 0,5 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL).

Στην Ελλάδα, συνεχίστηκε με αύξηση της κερδοφορίας EBITDA (AL) κατά 0,7%, οδηγώντας σε ισχυρό περιθώριο 42,9%. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2,2% στα 811,8 εκατ. ευρώ, λόγω χαμηλότερων εσόδων από υπηρεσίες χονδρικής και προσωρινής πτώσης των εσόδων από έργα ICT.

Θετικές επιδόσεις

Ο ΟΤΕ συνεχίζει να σημειώνει θετικές επιδόσεις στην αγορά των ευρυζωνικών υπηρεσιών, με τον συνολικό αριθμό των συνδρομητών να ανέρχεται σε 2.346 χιλιάδες, αυξημένων κατά 2,1% σε ετήσια βάση. Στο γ’ τρίμηνο το δίκτυο FTTH (Fiber to the Home, οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) μπορούσε να καλύψει 1,15 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ οι πελάτες FTTH αυξήθηκαν κατά 22 χιλιάδες, με τη συνολική συνδρομητική βάση να φθάνει τις 216 χιλιάδες. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους πελάτες, ενώ το νέο κουπόνι FTTH αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις τάσεις αυτές. Οι συνδρομητές της τηλεόρασης του ΟΤΕ άγγιξαν τις 665 χιλιάδες το γ’ τρίμηνο του 2023, αυξημένοι κατά 3,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρά τον έντονο ανταγωνισμό και την εκτεταμένη πειρατεία.

Επίσης, ο ΟΤΕ πέτυχε αύξηση 5,5% στους συνδρομητές συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας, με τα έσοδα της κινητής να αυξάνονται κατά 0,3%.

Στο τρίμηνο σημειώθηκαν 35 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις, αποτέλεσμα της προσέλκυσης συνδρομητών από άλλους παρόχους και των αναβαθμίσεων.

Η διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τον στόχο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις του Ομίλου θα διαμορφωθούν σε περίπου 620 εκατ. ευρώ.

Μέρισμα

Η συνολική Αμοιβή των Μετόχων για το 2023 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 425 εκατ. ευρώ περίπου, που αναλογεί σε μέρισμα αξίας 250 εκατ. ευρώ και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 175 εκατ. ευρώ περίπου.

Το τελικό μέρισμα, που αντιστοιχεί σε 0,58878 ευρώ ανά μετοχή, καταβλήθηκε στις 11 Ιουλίου 2023, ενώ μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει εκταμιεύσει περισσότερο από το 88% του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στο Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών.

«Κατά το τρίτο τρίμηνο, συνεχίσαμε τη δυναμική μας πορεία στην ελληνική αγορά, σημειώνοντας θετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς που διασφαλίζουν τη μελλοντική μας ανάπτυξη και κερδοφορία» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, και πρόσθεσε: «Παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, χάρη στην εμπιστοσύνη των πελατών στο brand της COSMOTE, πετύχαμε σημαντική αύξηση των πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών, τηλεόρασης και συμβολαίου κινητής».