Εξοργισμένο φέρεται να είναι το Κρεμλίνο με τους προγραμματιστές του ρωσικού AI chatbot Kandinsky, καθώς η εφαρμογή τους δημιούργησε γυμνές φωτογραφίες του Βλαντιμίρ Πούτιν και έκανε λάθος τη σημαία της χώρας.

Οι προγραμματιστές του chatbot Kandinsky έβγαλαν εκτός εαυτού το Κρεμλίνο, καθώς αν οι χρήστες ζητήσουν μια εικόνα ενός «γυμνού Πούτιν», το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης θα δημιουργήσει πράγματι τις εικόνες του Ρώσου προέδρου γυμνού.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν γυμνός από το chatbot Kandinsky

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν γυμνός από το chatbot Kandinsky

Σε μία από τις φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν το AI chatbot δείχνει έναν γυμνό Πούτιν να στέκεται όρθιος και να κρατά ένα ξύλινο κοντάρι, ενώ σε μια άλλη φαίνεται ο Ρώσος πρόεδρος τρομοκρατημένος μέσα σε κελί.

Η εικόνα του Πούτιν που δημιούργησε το chatbot

Η εικόνα του Πούτιν που δημιούργησε το chatbot

Το AI chatbot παρήγαγε επίσης εικόνες της ρωσικής σημαίας με λάθος χρώματα, κάτι που οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου φέρεται να θεωρούν εμπαιγμό της χώρας.

Όταν για παράδειγμα ο Ρώσος πολιτικός Σεργκέι Μιρόνοφ ζήτησε από το chatbot να δημιουργήσει μια εικόνα της «όμορφης Ρωσίας», αυτό δημιούργησε μια εικόνα ενός ακέφαλου άνδρα που στεκόταν μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα και μια ρωσική σημαία σε λάθος χρώματα, τα οποία θα έπρεπε να είναι λευκό, μπλε και κόκκινο.

Η εικόνα που δημιούργησε το chatbot Kandinsky

Η εικόνα που δημιούργησε το chatbot Kandinsky

Και αφού ζήτησε μια εικόνα του «Donbass is Russia», το chatbot δημιούργησε μια εικόνα ενός Ρώσου στρατιώτη μπροστά από κατεστραμμένα σπίτια με μια σημαία σε κόκκινα, κίτρινα και μπλε χρώματα.

Η εικόνα που δημιούργησε το chatbot Kandinsky

Η εικόνα που δημιούργησε το chatbot Kandinsky

Ο γυμνός Πούτιν και η λάθος σημαία

Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, ωστόσο, διαπίστωσε ότι το chatbot μπορούσε να παράγει σωστά τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας όταν ζήτησε να απεικονίσει την Ουκρανία.

Οι προγραμματιστές του chatbot Kandinsky, καθώς και ο επικεφαλής της ρωσικής μηχανής αναζήτησης Yandex, έχουν έκτοτε κληθεί στη ρωσική εισαγγελία για τη δημιουργία μιας τέτοιας αρνητικής εικόνας της Ρωσίας, σύμφωνα με την Dailymail.

Οι προγραμματιστές της Τεχνητής Νοημοσύνης ενημερώθηκαν πως πρέπει να αυστηροποιήσουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας.

Αλλά και μετά από κάποιες αλλαγές που έκαναν στο πρόγραμμα, προέκυψε ότι οι χρήστες μπορούν ακόμα να ζητήσουν από το chatbot να δημιουργήσει γυμνές φωτογραφίες του Πούτιν αν καθορίσουν το μήνυμά τους.

«Σταματήσαμε αμέσως ορισμένα πράγματα. Δεν παράγει πλέον εθνικά σύμβολα, παράγει μια προκαθορισμένη εικόνα», σημείωσε ο German Gref, επικεφαλής της εταιρείας ανάπτυξης του chatbot Sberbank.

Ανέφερε πως το μοντέλο AI chatbot που χρησιμοποιούσε είχε χάσει 12% της δημιουργικότητας και της ακρίβειάς του, πράγμα που σημαίνει πως τα χρώματα της ρωσικής σημαίας που παρήγαγε το AI chatbot Kandinsky ήταν λάθος.

«Θα πρέπει να περάσουμε αυτή την περίοδο. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κράτους όσον αφορά την επιείκεια και την κατανόηση ότι είμαστε σαν παιδιά εδώ προς το παρόν, δεν πρέπει να κριθούμε υπερβολικά», συμπλήρωσε.

Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, ωστόσο, υποστήριξε πως οι νεότερες γενιές Ρώσων δεν θα γνωρίζουν πώς μοιάζει η ρωσική σημαία εξαιτίας των λαθών του chatbot.

«Δεν θα αναγνωρίζουν πώς μοιάζει η εθνική σημαία της Ρωσίας και θα πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι μια επιστημονικά καθυστερημένη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το chatbot, όπως σημείωσε, είχε βασιστεί σε σχέδια μη φιλικών κρατών που διεξάγουν έναν πληροφοριακό και ψυχικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Υπάρχουν πλέον φήμες πως ο German Gref θα κατηγορηθεί από τη ρωσική κυβέρνηση για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού, αφού διαπιστώθηκε πως όταν οι χρήστες ζητούν από το chatbot να δημιουργήσει μαι εικόνα ενός «Ζ-patriot» δίνει εικόνες ενός πλάσματος που μοιάζει με ζόμπι.

Αυτό, ωστόσο, δεν έχει συμβεί ακόμη και ο German Gref δήλωσε πως προσεγγίζουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς φόβο.