Η πρωινή δραστηριότητα των μηχανημάτων του υπουργείου Υποδομών στον περιφραγμένο χώρο που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία σταθμού του Μετρό στα Εξάρχεια και η έναρξη της κοπής 72 δέντρων στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει κόντρα μεταξύ του Χάρη Δούκα και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων τάχθηκε ενάντια στην κοπή των δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων. Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Χάρης Δούκας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από το πρωί κόβονται δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένα χαμένο δέντρο και διαβούλευση ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή. Δεν είναι δυνατόν ένα περιβαλλοντικό και φιλολαϊκό έργο όπως το Μετρό να αποτελεί αντικείμενο οξυμένης αντιπαράθεσης. Καλούμε την ανάδοχη εταιρεία να σταματήσει αμέσως τις εργασίες κοπής και να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους. Κάθε δέντρο που κόβεται, αφαιρεί ανάσες ζωής.

Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή, όσο σημαντική και αν είναι αυτή».

Σφόδρα ενοχλημένος από την παρέμβαση του Χάρη Δούκα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, την χαρακτήρισε «φαιδρή» και εκτίμησε πως «δεν είναι μακρυά η εποχή που οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ».

Αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση του νέου δημάρχου της Αθήνας ο υπουργός έγραψε: «Ο @h_doukas έκανε αυτή την φαιδρή ανάρτηση σήμερα….πιστεύω ότι δεν είναι μακρυά η εποχή που οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ για την επιλογή τους και εύχομαι να βγω ψεύτης…πάντως το Metro πρέπει να ολοκληρωθεί θα είναι κρίμα να το σταματήσει ο νέος Δήμαρχος».

Ένταση στην πλατεία

Κάτοικοι και φορείς πέριξ της πλατείας Εξαρχείων συγκεντρώθηκαν το πρωί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να εμποδίσουν το κόψιμο των δέντρων ενώ στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν χρήση χημικών και σπρωξίματα.

⇒ Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να μιλήσει με τον εργολάβο, που είναι υπεύθυνος για τις εργασίες στην πλατεία αλλά και να του επιδείξουν τις άδειες, ωστόσο δεν πήρε καμία απάντηση. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο X βρέθηκε στο ΑΤ της περιοχής, προκειμένου να καταθέσει μήνυση για να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες κοπής δένδρων.