Συναντήσεις και σημειολογία

Η συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη θα γίνει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή. Σημειολογικά, ο χώρος έχει το δικό του ενδιαφέρον. Οχι γιατί είναι πρωτοφανές δύο αρχηγοί να συναντιούνται στο κοινοβούλιο (μάλλον το αντίθετο), αλλά γιατί η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στο κτίριο. Για να μην ξεχνάμε, θα μπορούσε να πει κάποιος πιο πονηρεμένος «ποιος πάει σε ποιον», ποιος έχει σ’ αυτήν τη φάση το πάνω χέρι.

Μπασκετικές επιστροφές (;)

Τον είδαμε τον Κασσελάκη, πάντως, στο κέντρο της Αθήνας τις προηγούμενες μέρες – και αυτή τη φορά όχι συνοδεία του συντρόφου του, αλλά του Νίκου Παππά (του μπασκετμπολίστα, όχι του πρώην υπουργού). Ο Παππάς, που συζητούσε με την αξιωματική αντιπολίτευση την πιθανότητα να κατέβει δήμαρχος Αθηναίων, δεν έκοψε τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ με τις καλύτερες διαθέσεις. Η αλλαγή της ηγεσίας, όμως, φαίνεται πως άλλαξε τα πράγματα. Ερχονται κι άλλες εκλογές, άλλωστε.

Δύο αναφορές

Για δύο πρόσωπα μίλησε, όταν πήρε το μικρόφωνο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην έναρξη του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών: το πρώτο ήταν ο Ιωάννης Σαρμάς, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος διετέλεσε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός το καλοκαίρι και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα – «τον ευχαριστώ θερμά εκ μέρους όλων μας για την εμπειρία και τη συμβολή του», ήταν το σχόλιο του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Το δεύτερο ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ («αγαπητέ μου Νίκο», τον προσφώνησε ο Βενιζέλος), ο οποίος ήρθε να ακούσει την ανάλυση της έρευνας της Metron Analysis.

Θα έρθουν στον Σημίτη

Σήμερα το απόγευμα στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στην εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη, που διοργανώνουν το Δίκτυο της Αννας Διαμαντοπούλου, το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση», αν κάποιος προσέξει καλά θα δει, μεταξύ άλλων πολλών, δύο πλευρές πασόκων: αυτούς που διαμορφώνουν την εκσυγχρονιστική πτέρυγα της σημερινής κυβέρνησης, έχοντας αποχωρήσει εδώ και χρόνια από το κομματικό τους πατρικό σπίτι, και εκείνους που έμειναν σ’ αυτό όταν από ρετιρέ έγινε ημιυπόγειο – και δεν έχουν καμιά διάθεση να «χαρίσουν» τον πρώην πρωθυπουργό.