«Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας όταν αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς», είπε ο Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Σωστά το είπε και ευτυχώς που είπε κι αυτό. Ομως, τι, αυτό είναι; Μακάρι να ήταν… Παράλληλα, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι «πρέπει να διατηρηθεί το θετικό momentum». Εκείνο που δεν είπε είναι το πώς μπορεί πλέον να γίνει αυτό και μάλιστα ενόψει του επικείμενου Ανώτατου Συμβουλίου των δύο κρατών που έχει προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου, με έναν Ερντογάν ο οποίος καθημερινά πια όχι απλώς αρνείται να καταδικάσει, αλλά υποστηρίζει με πάθος τους τρομοκράτες της Χαμάς ως δήθεν «απελευθερωτές», καθυβρίζει νυχθημερόν τους συμμάχους της Ελλάδας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη Δύση στο σύνολό της. Kαι, ακόμα χειρότερα, λέει το αδιανόητο, ότι «η Γάζα είναι ό,τι ήταν και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη»! Ο άνθρωπος ίπταται πλέον σε έναν δικό του γαλαξία και όσο η κατάσταση χειροτερεύει, τόσο αυτός απομακρύνεται…

Είναι λοιπόν κάτι περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος να μετατρέψει αυτήν ακριβώς την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη σε βήμα από το οποίο, παρουσία του έλληνα Πρωθυπουργού και του μισού ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου, θα αρχίσει να βρίζει εκ νέου τους πάντες, του Μητσοτάκη συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας μαζί, και να απειλεί θεούς και δαίμονες από ελληνικού εδάφους. Να μην ξεχνά κανείς ότι η Θεσσαλονίκη είναι η γενέτειρα του Κεμάλ. Γενικά, ο Ερντογάν δεν θέλει ούτε να τον ακούει. Ομως φέτος του έρχεται… λουκούμι λόγω των εκατό ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας. Τι άλλο χρειάζεται; Αλλωστε τον τόνο τον έδωσε βγάζοντας περαντζάδα στον Βόσπορο «εκατό πολεμικά» για να τρομάξει τους «εχθρούς» περιλαμβάνοντας μέχρι και τις… λάντζες του λιμανιού της Πόλης, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα «δύο νέα αεροπλανοφόρα» της Τουρκίας που θα φτιάξει με τους Ισπανούς. Επειδή εδώ τα επίπεδα κοροϊδίας είναι εξωπραγματικά, ας σημειωθεί ότι δεν πρόκειται περί αεροπλανοφόρων, αλλά περί φαρσοκωμωδίας. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν στα σοβαρά τις απειλές γι’ αυτούς τους τεράστιους κουβάδες, όπως τον πρώτο που έριξαν ήδη οι Τούρκοι στη θάλασσα αλλά δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι τι να κάνουν με τα χάλια του, είναι ένα ερώτημα. Πάντως, αν τον ρίξουν σε μάχη, θα… εκτοξεύσει πολύ γέλιο.

Η ανάγκη ακύρωσης της επίσκεψης Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη επισημάνθηκε εδώ ήδη από τις 21 Οκτωβρίου. Τώρα, όμως, είναι πλέον μονόδρομος. Αν δεν γίνει, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, μπροστά στον κίνδυνο ή να πρέπει να καταπιεί αμάσητες πρωτοφανείς ύβρεις από ελληνικού εδάφους, εξαπολυόμενες κατά πάντων, ή να πρέπει να απαντήσει πολύ σκληρά: έως να του πει να τα μαζεύει και να φεύγει. Αλλη λύση, αν συμβεί κάτι τέτοιο που ο Ερντογάν είναι κάτι περισσότερο από ικανός να πράξει, ο Μητσοτάκης δεν θα έχει. Είναι έτοιμος για το δεύτερο; Γιατί αν δεν είναι, θα πρόκειται για καταστροφή. Και να μη φανταστεί ούτε στιγμή ότι ο κίνδυνος είναι θεωρητικός. Ας θυμηθεί τι είχε συμβεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τη Συνθήκη της Λωζάννης, σε συνθήκες… απόλυτης ηρεμίας συγκριτικά με σήμερα. Η Ελλάδα με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να του προσφέρει τέτοιο βήμα, αν δεν είναι έτοιμη για αποφασιστική αντίδραση, αν δεν θέλει να υποστεί διεθνή διασυρμό και να οφείλει στο τέλος και εξηγήσεις.

Διά ταύτα: στις 6 Δεκεμβρίου ο Μητσοτάκης πρέπει να έχει ξαφνικά Covid. Τι να κάνουμε; Ετσι είναι αυτά. Ξέρει ο Ερντογάν. Είχε κι εκείνος ξαφνικά υψηλό πυρετό ολίγων ωρών συμπτωματικά την ημέρα που δεν τον δέχθηκε η ΕΕ με Αζέρους και Αρμένιους και θύμωσε και δεν πήγε καθόλου. Την επομένη τού πέρασε. Ε, και του Μητσοτάκη: θα είναι η νέα μετάλλαξη… fast track.