Ενώ η Ουάσινγκτον έχει επιμείνει ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις είναι αυτές που έχουν αναλάβει την διάσωση των ομήρων στη Γάζα, το Πεντάγωνο με ανακοίνωσή του τη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου παραδέχτηκε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει στείλει αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Γάζα.

Από τις πρώτες ημέρες της επίθεσης της Χαμάς, ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στο Ισραήλ, ούτε θα έστελναν δικές τους δυνάμεις στη Γάζα για να ανακτήσουν Αμερικανούς ομήρους.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο φαίνεται ότι αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την αμερικανική παρουσία στην βομβαρδισμένη περιοχή, αφότου δημοσιογράφοι εντόπισαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9 Reapers, που συνήθως λειτουργούν από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, να κάνουν κύκλους στη Γάζα στο Flightradar24, μια σουηδική υπηρεσία μέσω διαδικτύου που παρέχει πληροφορίες πτήσης εμπορικών αεροσκαφών σε πραγματικό χρόνο σε έναν χάρτη.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ είπε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη λειτουργούσαν για «υποστήριξη των προσπαθειών διάσωσης ομήρων».

«Αυτές οι πτήσεις UAV ξεκίνησαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», είπε σε μια σύντομη δήλωση. «Σε υποστήριξη των προσπαθειών ανάκτησης ομήρων, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν πτήσεις μη οπλισμένων UAV πάνω από τη Γάζα, καθώς και παρέχουν συμβουλές και βοήθεια για να υποστηρίξουν τον Ισραηλινό εταίρο μας καθώς εργάζεται για την ανάκτηση ομήρων», είπε.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, ο Ράιντερ είχε επαναλάβει: «Απλώς για να είμαι ξεκάθαρος, ότι είναι η επιχείρηση [του Ισραήλ], διεξάγουν την επιχείρησή τους» όταν πρόκειται για χτυπήματα στη Γάζα. Αλλά οι ΗΠΑ, είπε ο Ράιντερ, βοηθούν στον σχεδιασμό και τις πληροφορίες για την ανάκτηση ομήρων.

Tι κάνουν τα Reaper

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών στο Αφγανιστάν, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως ως αεροσκάφη αναγνώρισης λόγω της ικανότητάς τους να «περιπλανώνται» πάνω από μια περιοχή για περισσότερες από 20 ώρες κάθε φορά.

Ανώνυμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν στους New York Times ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν βοηθούσαν στο συντονισμό της ισραηλινής στρατιωτικής δράσης μέσα και γύρω από τη Γάζα. Αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα ότι πληροφορίες που σχετίζονται με την ανάκτηση ομήρων διαβιβάζονταν στους Ισραηλινούς.

Αυτά δεν είναι τα μόνα τηλεκατευθυνόμενα αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα που λειτουργούν στην περιοχή.

Σημειώνεται πάντως, πως σε μια πύρινη ομιλία τη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν τα πλοία για να επιτεθούν στην μαχητική ομάδα. «Οι στόλοι σας στη Μεσόγειο δεν μας φοβίζουν και δεν θα μας τρομάξουν ποτέ», είπε ο Χασάν Νασράλα.

Με πληροφορίες από BBC