Το κατά πόσο είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν όπλα μαζικής καταστροφής όπως είναι τα χημικά όπλα στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, εξήγησε μιλώντας στο MEGA και στο Live News ο Θόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής Κοσμήτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Οπλικών Επιστημών.

Όπως επισήμανε αρχικά, σε κάθε πόλεμο, οι αντιμαχόμενες πλευρές χρησιμοποιούν επικοινωνιακά το χαρτί των χημικών όπλων για να κατηγορήσουν τον αντίπαλο και να κινητοποιήσουν υπέρ τους την διεθνή κοινότητα.

Επικοινωνιακός πόλεμος

Όπως είπε στο πλαίσιο αυτό δεν τον εκπλήσσει το γεγονός ότι και στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς, ανέκυψε το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι βρήκε στοιχεία που παραπέμπουν στην πιθανή χρήση ή κατασκευή χημικού όπλου από τη Χαμάς.

Όπως είπε ο κ. Λιόλιος η πλευρά του Ισραήλ κάνει λόγο για το χημικό όπλο υδροκυάνιο που χρησιμοποιούσε και ο Χίτλερ κατά τον Εβραίων. «Κατ’ αρχήν πρόκειται για ένα επικοινωνιακό χαρτί που παραπέμπει σε έναν ισχυρό συμβολισμό και στο Ολοκαύτωμα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κίνδυνος για το «σαρίν»

Ωστόσο όπως εξηγεί, κατά την δική του εκτίμηση, αυτό το χημικό όπλο πολύ δύσκολα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς.

Υποστηρίζει ότι είναι πολύ πιθανό αν το Ισραήλ εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά όχι το υδροκυάνιο. Το χημικό όπλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς είναι το «σαρίν» που είναι πολύ εύκολο να το προμηθευτεί από τη Συρία και είναι πιο θανατηφόρο.

Ο κ. Λιόλιος δεν αποκλείει και η Χαμάς να καταγγείλει το Ισραήλ για τη χρήση χημικών όπλων.

«Θα γίνει προσπάθεια της μιας ή της άλλη πλευράς να αποδείξουν ότι χρησιμοποιούνται χημικά όπλα προκειμένου να συσπειρώσουν την κοινή γνώμη και να πετύχουν μια διεθνή εκστρατεία είτε κατά του Ισραήλ είτε κατά της Χαμάς».