Όλοι το έχουμε ζήσει και -σίγουρα- θα το ξαναζήσουμε στο μέλλον. Σχεδόν κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με άτομα, είτε από το εργασιακό, είτε από το οικογενειακό, είτε από το φιλικό μας περιβάλλον, που μας υποτιμούν ή τουλάχιστον κάνουν τα πάντα για να μας υποτιμήσουν.

Μπορεί να σας φαίνεται παράδοξο αλλά υπάρχουν πολλοί γύρω μας που θα προσπαθήσουν -με έμμεσο ή και μη, τρόπο- να υποβαθμίσουν τη νοημοσύνη μας, να μας μειώσουν, κοινώς να μας καταστρέψουν την αυτοπεποίθηση, μιλώντας μας, με υποτιμητικά και εντελώς απαξιωτικά σχόλια.

Μην ανησυχείτε όμως! Αυτό τελειώνει εδώ.

«Όταν κάποιος μιλά υποτιμητικά για σένα, επικοινωνεί στην ουσία, το αίσθημα ανωτερότητας που νιώθει απέναντί σου» λέει η ψυχολόγος Ερίζα Πρέστον.

Αυτό είναι μέρος της δικής του αντίληψης ωστόσο, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Απλώς έχει την ανάγκη να σε βλέπει να διακατέχεσαι από αίσθημα κατωτερότητας μπροστά του.

«Όταν κάποιος μιλάει υποτιμητικά για σένα, είναι σαν να πάει να σου στερήσει την αίσθηση της αυτονομίας» περιγράφει η ψυχολόγος και ιδρύτρια του Momentum Psychology, Δρ. Ζαν Νιούμαν. Αυτή ακριβώς η αυτονομία είναι μία από τις βασικές σου ανθρώπινες ανάγκες και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να στη στερήσει.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια υπάρχει τρόπος να ανακτήσουμε την χαμένη μας αυτοπεποίθηση κάθε φορά που μας υποτιμούν, δίνοντας σε αυτό το άτομο τις παρακάτω απαντήσεις.

Πέντε απαντήσεις που μπορείς να δώσεις σε κάποιον που σε υποτιμά

«Θέλω να αρχίσουμε ξανά τη συζήτηση αν έχεις διάθεση να επικοινωνήσεις σαν ενήλικας»

Με αυτή τη φράση, δείχνεις ότι δεν ανέχεσαι τις ανώριμες συμπεριφορές και το γεγονός ότι δεν σε σέβονται. Θα πιάσει αν ο άλλος έχει τη διάθεση πραγματικά να σε ακούσει.

«Είσαι φανερά ενοχλημένος. Είσαι σίγουρα οκ με σένα;»

Η παραπάνω φράση δείχνει τη δύναμη και την υπεροχή σου απέναντι στην κακεντρέχεια. Αν τη χρησιμοποιήσεις, θίγεις τη συναισθηματική κατάσταση εκείνου που σε υποτιμά και τον φέρνεις αντιμέτωπο με τον καθρέφτη. Πού ξέρεις; Μπορεί όντως να μην είναι καλά με τον εαυτό του…

«Δεν επιτρέπω σε κανέναν να μου μιλάει έτσι»

Είναι μια εξαιρετική φράση για να βάλεις τα όριά σου. Σχολιάζεις με ευθύ τρόπο τη συμπεριφορά που βρίσκεις απαράδεκτη με αποτέλεσμα να κεντρίσεις την προσοχή.

«Περιμένω να αναδιατυπώσεις, αυτή τη φορά με σεβασμό»

Ένας ακόμη τρόπος για να θέσεις τα όριά σου. Ξεκαθαρίζεις ότι δεν πρόκειται να υπομείνεις άλλο αυτή τη συμπεριφορά και περιμένεις για αναδιατύπωση.

«Αναδιατυπώνω όσα είπες γιατί δεν πιστεύω ότι είχες την πρόθεση να μου μιλήσεις υποτιμητικά»

Αυτή η φράση αν και δεν το πιστεύεις, έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την ψυχική σου υγεία. Δοκίμασέ τη.