«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλεψη για το κλείσιμο του τεμένους της Αγίας Σοφίας» απαντούν Τούρκοι αξιωματούχοι μετά τις προειδοποιήσεις του ιστορικού, Ιλμπέρ Ορταϊλί, για την πιθανότητα κατάρρευσης του ιστορικού μνημείου καθώς υπάρχει θέμα στατικότητας του κτιρίου.

Ο αντιπρόεδρος της διεύθυνσης βακουφικών ιδρυμάτων, Λεβέντ Τσετίν, δήλωσε : «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το κλείσιμο του τεμένους κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης».

Ο δημοσιογράφος του CNN Turk, Σερντάρ Ερ, ανέφερε, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Σκάι στην Κωνσταντινούπολη: «Κάνουμε μετάδοση μέσα από το τζαμί της Αγίας Σοφίας. Εδώ συνεχίζονται κανονικά οι επισκέψεις εντός του χώρου. Ο εικονολήπτης μας σας δείχνει τους επισκέπτες που ο αριθμός τους αυξάνεται περισσότερο κατά τις ώρες προσευχής. Όπως ξέρετε, άνοιξε ως τζαμί από τον ίδιο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν. Στον εσωτερικό χώρο υπήρχαν κάποια έργα αποκατάστασης όμως ολοκληρώθηκαν. Τώρα θα ξεκινήσουν στον εξωτερικό χώρο και γι’ αυτό υπήρξαν συζητήσεις αν θα κλείσει το τζαμί της Αγίας Σοφίας ή αν θα παραμείνει ανοιχτό».

Οι προειδοποιήσεις

Υπενθυμίζεται πως ο ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί, απηύθυνε έκκληση στις τουρκικές αρχές, προκειμένου να κλείσει η Αγιά Σοφιά για επισκευές, καθώς ο ίδιος θεωρεί πως το βυζαντινό μνημείο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

Σε συνέντευξη του, σε τουρκικό κανάλι ο ιστορικός εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μνημείο. Ερωτηθείς για το αν η Αγιά Σοφιά μπορεί να αντέξει τόσους επισκέπτες, ο ίδιος απάντησε πως δεν τους αντέχει.

Στην συνέχεια, ο δημοσιογράφος ρωτάει αν «Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτίριο 1.500 ετών; Τι θα συμβεί αν δεν κλείσει;» και απάντησε ότι η Αγιά Σοφιά κινδυνεύει να πέσει.

Ο καθηγητής είπε: «Φυσικά και δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αέναη αποκατάσταση. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Ιλμπέρ Ορταϊλί για την Αγιά Σοφιά.