Στο εδώλιο του Πενταμελούς Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης θα καθίσει εκ νέου 38χρονος που είχε αθωωθεί το 2021 για τη δολοφονία 25χρονου οικιακού βοηθού από τη Σρι Λάνκα.

Το έγκλημα είχε αποκαλυφθεί τον Φεβρουάριο του 2013, όταν η σορός του άτυχου μετανάστη βρέθηκε να επιπλέει στην πισίνα της πολυτελούς οικίας όπου εργαζόταν, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, φέροντας σημάδια που, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι στραγγαλίστηκε. Το κίνητρο τού εγκλήματος φέρεται να ήταν σεξουαλικό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει η μητέρα του θύματος κατά της αθωωτικής απόφασης. Υπό αυτές τις συνθήκες, η υπόθεση επιστρέφει στο Πενταμελές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, που με νέα σύνθεση δικαστών – στρατοδικών θα δικάσει ξανά τον 38χρονο. Ο κατηγορούμενος την περίοδο εκείνη υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου

Την αναίρεση είχε ζητήσει και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με το σκεπτικό του οποίου, η (αθωωτική) απόφαση περιέχει «ενδοιαστικού χαρακτήρα αναφορές και αντιφάσεις από τις οποίες δημιουργούνται ασάφειες και λογικά κενά, οπότε λόγω ελλιπούς αιτιολογίας στερείται νόμιμης βάσης».

Επίσης, όπως υπογραμμίζεται, το δικαστήριο «δεν είναι βέβαιο ότι έλαβε υπόψη και συνεκτίμησε ολόκληρο το περιεχόμενο των παρατιθέμενων αποδεικτικών μέσων, από τη συναξιολόγηση των οποίων αποδεικνυόταν με ασφάλεια η ενοχή του κατηγορούμενου».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, προέκυψε με βεβαιότητα ότι κανένα άγνωστο πρόσωπο δεν εισήλθε στην έπαυλη και ότι ο 28χρονος (τότε) κατηγορούμενος -γόνος της εύπορης οικογένειας ήταν το μοναδικό πρόσωπο, εκτός από το θύμα, που βρέθηκε εντός της οικίας, κατά το κρίσιμο διάστημα μεταξύ 16ης και 17ης Φεβρουαρίου 2013.

Όπως αναφέρει το GrTimes.gr, δηλαδή ο μόνος άνθρωπος που συνυπήρξε με το θύμα, κατά το θάνατό του, ενώ γνώριζε ότι απουσίαζαν από την οικία τα υπόλοιπα μέλη της πατρικής του οικογένειας και του λοιπού προσωπικού.

O 25χρονος Ashan Fonseka (Πηγή: GrTimes)

Το 2018, ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης το οποίο τελικά κρίθηκε αναρμόδιο επειδή διαπιστώθηκε ότι υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία όταν φέρεται πως στραγγάλισε τον 25χρονο μπάτλερ της οικογενείας.

Στις αρχές του 2019 η δικογραφία διαβιβάστηκε στο Στρατοδικείο και ο στρατιωτικός εισαγγελέας άσκησε νέα ποινική δίωξη εις βάρος του για την ίδιο αδίκημα ενώ μετά την απολογία του στη στρατιωτική ανακρίτρια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Τον Νοέμβριο του 2021 το Πενταμελές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε, λόγω αμφιβολιών, τον γόνο εύπορης οικογένειας- πρώην στρατιώτη- ο οποίος είχε παραπεμφθεί να δικαστεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.