Για το αντιγριπικό εμβόλιο μίλησε η ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Η καθηγήτρια επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η κατάλληλη εποχή για να κάνει κάποιος το εμβόλιο είναι ο Νοέμβριος «και όχι από τώρα».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να φτιάξει ένα καινούριο εμβόλιο, το οποίο είναι τέσσερις φορές ισχυρότερο

Η ίδια ζήτησε την προσοχή όλων ενάντια στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. «Μόλις αρχίζουν φτέρνισμα, βήχα και πυρετό, όλοι καταπίνουν αντιβιοτικά από μόνοι τους, χωρίς συνταγή», σημείωσε η κ. Γιαμαρέλλου.

Ποιους αφορά το ενισχυμένο εμβόλιο

«Το παλιό εμβόλιο που κάναμε μέχρι πέρσι ήταν ένα εμβόλιο το οποίο ανταποκρινόταν λιγότερο από 30% στα άτομα άνω των 50 κι αυτός είναι ο λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να φτιάξει ένα καινούριο εμβόλιο, το οποίο είναι τέσσερις φορές ισχυρότερο. Ωστόσο, το ενισχυμένο αυτό εμβόλιο αφορά μόνο όσους είναι άνω των 65 ετών. Πρέπει ο γιατρός να το συνταγογραφήσει», τόνισε.

Η κ. Γιαμαρέλλου προσδιόρισε τις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι το αντιγριπικό εμβόλιο δεν είναι για όλους.

Αυτοί είναι οι εξής:

  • το υγειονομικό προσωπικό όλων των νοσοκομείων
  • όσοι εργάζονται σε εργοστάσια που υπάρχει συνωστισμός,
  • οι νεοσύλλεκτοι
  • οι καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς ηπατοπαθείς, πνευμονοπαθείς, καπνιστές, παχύσαρκοι, διαβητικοί και
  • όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι.

«Εκείνοι οι οποίοι θα κάνουν το μονοδύναμο, όχι το τετραδύναμο, δηλαδή οι κάτω των 65 ετών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν να πάνε στο φαρμακείο και χωρίς συνταγή να εμβολιαστούν.

Το ενισχυμένο μπορούν όλοι να το κάνουν αλλά κανείς δεν ξέρει εάν θα κουράσει το ανοσοποιητικό τους», εξήγησε η καθηγήτρια και τόνισε ότι «για κάτω των 60 η μία δόση του μονοδύναμου αρκεί».

Ποια είναι η αντένδειξη για το εμβόλιο

Η Ελένη Γιαμαρέλλου ανέφερε ότι υπάρχει μονοδύναμο εμβόλιο που δεν βασίζεται σε αυγά, αλλά σε καλλιέργειες κυττάρων το οποίο είναι διαθέσιμο στη χώρα μας.

«Περιορίσαμε την Covid ναι μεν με το εμβόλιο αλλά η μάσκα και το συνεχές πλύσιμο βοήθησαν αφάνταστα», είπε η κ. Γιαμαρέλλου, απαντώντας σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού που έφτασαν τα 869 κρούσματα, ενώ «ήταν στο 1/3 τις περασμένες εβδομάδες».

«Παρέα θα πάνε το αντιγριπικό και το αναμενόμενο νέο εμβόλιο για τον κοροναϊό που καλύπτει και τη μετάλλαξη Pirola», είπε, κλείνοντας, η Ελένη Γιαμαρέλλου.