Ψήφο εμπιστοσύνης για τις διακοπές τους και φέτος το φθινόπωρο οι τουρίστες επιλέγουν Ελλάδα. Παρά τα προβλήματα που γνώρισε η χώρα με τις πυρκαγιές, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) συνεχίζει σε υψηλές ταχύτητες.

Ειδικοί αναφέρουν ότι η ζήτηση παραμένει… ακμαία και να αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ποντάρουν στις κρατήσεις του φθινοπώρου, που παραδοσιακά είναι μια από τις καλύτερες περιόδους για την επισκεψιμότητα της πρωτεύουσας.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της AirDNA -δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO- σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν σήμερα 39% περισσότερες κρατήσεις διανυκτερεύσεων στην Αθήνα για Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι (τέλη Αυγούστου).

Όπως συμβαίνει σε πολλές τοποθεσίες οι επισκέπτες σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εκτός της υψηλής περιόδου, προκειμένου να αποφύγουν τον συνωστισμό, τις υψηλές τιμές και την υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού.

Έτσι, επεκτείνεται η τουριστική περίοδος και ταυτόχρονα αυξάνονται τα έσοδα από τη διατροφή και διαμονή. Φέτος σημείωσε άνοδο σε σχέση με πέρυσι η μέση τιμή βραχυχρόνιου καταλύματος στην Αθήνα καθώς τον Ιούλιο ήταν στα 110,87 ευρώ, αυξημένη κατά 7,7% σε σχέση με πέρυσι (Ιούλιος 2022 – 102,97 ευρώ).

Οι περιοχές

Οι τουρίστες προτιμούν την Αττική και ειδικότερα περιοχές γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Ως δημοφιλέστερες περιοχές για τη φιλοξενία καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης προβάλλουν το Κουκάκι, το Θησείo, η Πλάκα, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα, το Παγκράτι, η Κυψέλη, ο Νέος Κόσμος, η Γλυφάδα, η Καλλιθέα καθώς και ο Πειραιάς.

Airbnb VS Ξενοδοχεία

Την στιγμή, που η πληρότητα στα Airbnb της Αθήνας παρουσίασε σημαντικά αύξηση τον Ιούλιο η αντίστοιχη πληρότητα στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας σημείωσαν πτώση Ιούνιο και Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την κίνηση και απόδοση των ξενοδοχείων της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, η μέση πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων τον Ιούλιο έπεσε στο 89,4% από 93,2% που ήταν τον Ιούνιο.

Το 7μηνο η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία έφτασε το 75,4% και εμφανίζεται και αυτή μεν αυξημένη κατά 19,2% σε σύγκριση με την πληρότητα της αντίστοιχης περιόδου του 2022 , αλλά εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά 2,1% συγκρινόμενη με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.