Μια ομάδα ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Γκαμπόν εμφανίστηκε την Τετάρτη στην εθνική τηλεόραση και δήλωσε ότι κατέλαβε την εξουσία λόγω της έλλειψης αξιοπιστίας των πρόσφατων γενικών εκλογών και ότι εκπροσωπεί όλες τις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας της Γκαμπόν.

«Βάζουμε τέλος σε αυτό το καθεστώς», ανέφεραν, σύμφωνα με το Reuters, ανακοινώνοντας πως καταλαμβάνουν την εξουσία, λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές.

Το Reuters, δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με την κυβέρνηση για σχόλια.

«Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας διαταγής», τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μέλος της ομάδας των αξιωματικών διαβάζοντας γραπτή ανακοίνωση εξ ονόματος της «Επιτροπής μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών», όπως αυτοαποκαλείται η στρατιωτική χούντα.

Οι εκλογές

Νωρίτερα, η εκλογική επιτροπή της Γκαμπόν (CGE), ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό κέρδισε μια με ποσοστό 64,27%, στις εκλογές, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει νοθεία.

Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα τις πρώτες πρωινές ώρες, ο επικεφαλής του CGE Michel Stephane Bonda δήλωσε ότι ο κύριος αντίπαλος του Bongo, ο Albert Ondo Ossa, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 30,77%. Η ομάδα του Bongo απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ondo Ossa για εκλογικές παρατυπίες.

Οι εκλογές έγιναν εν μέσω φόβων για αναταραχές με τον Μπογκό να προσπαθεί να παρατείνει την 56χρονη εξουσία της οικογένειάς του, και την αντιπολίτευση να πιέζει για αλλαγές, στο πλούσιο σε πετρέλαιο αλλά φτωχό κεντροαφρικανικό κράτος.

Η έλλειψη διεθνών παρατηρητών, η αναστολή ορισμένων ξένων εκπομπών και η απόφαση των αρχών να διακόψουν την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου και να επιβάλουν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια των εκλογών.