Σε 45 ημέρες, οι Αυστραλοί θα ψηφίσουν εάν θα αλλάξουν το σύνταγμα για να κατοχυρωθεί η φωνή των Ιθαγενών στο κοινοβούλιο , το αποκορύφωμα μιας εξαετούς εκστρατείας από ηγέτες των ιθαγενών που λένε ότι θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς μια «πληρέστερη έκφραση της εθνικότητας».

Πρόκειται για μια αντιπροσωπευτική ομάδα ιθαγενών που θα συμβουλεύει το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση για θέματα που επηρεάζουν τις αυτόχθονες κοινότητες.

Το δημοψήφισμα – για το οποίο έχει γίνει μια ήδη επιθετική και ρατσιστικά φορτισμένη εκστρατεία μεταξύ των υποστηρικτών του «ναι» και των αντιπάλων του «όχι»- θα διεξαχθεί στις 14 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο πρωθυπουργός, Anthony Albanese, ανακοίνωσε την ημερομηνία σε μια συγκέντρωση στην πόλη της Αδελαΐδας της Νότιας Αυστραλίας την Τετάρτη, λέγοντας ότι ήταν μια «μια φορά σε μια γενιά ευκαιρία να φέρουμε τη χώρα μας κοντά».

«Στις 14 Οκτωβρίου, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Και υπάρχουν τόσα πολλά να κερδίσει η Αυστραλία», είπε ο Albanese.

«Αν όχι τώρα πότε;»

«Πολλές φορές, όταν έχω μιλήσει για αυτήν την αλλαγή, έχω αναρωτηθεί : «Αν όχι τώρα, πότε;» Αυτή είναι η στιγμή. Η 14η Οκτωβρίου είναι η ώρα μας. Είναι η ευκαιρία μας. Είναι μια στιγμή που καλούμε ό,τι καλύτερο από τον αυστραλιανό μας χαρακτήρα. Για τους Αβορίγινες και τους κατοίκους των νησιών του Torres Strait, αυτός ήταν ένας μαραθώνιος. Για όλους μας είναι πλέον ένα σπριντ. Και πέρα ​​από τη γραμμή του τερματισμού είναι μια πιο ενοποιημένη, πιο συμφιλιωμένη Αυστραλία, με μεγαλύτερες ευκαιρίες για όλους».

Η πρόταση υποβλήθηκε για πρώτη φορά στον αυστραλιανό λαό στη δήλωση Uluru από την καρδιά το 2017. Ο Albanese είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τη δήλωση «στο ακέραιο», ενώ το πρώτο βήμα ήταν η ίδρυση ενός συμβουλευτικού σώματος ιθαγενών. μέσω μιας διαδικασίας σύναψης συνθηκών και αφήγησης της αλήθειας.

Η δήλωση Uluru ζήτησε να κατοχυρωθεί αυτό το συμβουλευτικό όργανο στο σύνταγμα, ώστε να μην μπορεί να αφαιρεθεί από την τότε κυβέρνηση, παρέχοντας ένα μόνιμο μέσο για τη διαβούλευση με τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Συνταγματικές τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν μόνο από τον αυστραλιανό λαό σε δημοψήφισμα. Ο πήχης της επιτυχίας είναι ψηλά. Ένα δημοψήφισμα απαιτεί διπλή πλειοψηφία για να περάσει, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο πρέπει να το εγκρίνει, καθώς και τουλάχιστον τέσσερις από τις έξι πολιτείες της χώρας.

Θα είναι η πρώτη ημέρα δημοψηφίσματος στην Αυστραλία από το 1999, όταν οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να μην γίνουν δημοκρατία. Τα δημοψηφίσματα σπάνια είναι επιτυχημένα στην Αυστραλία. Από το 1901 έχουν γίνει 44 προτεινόμενες αλλαγές στο σύνταγμα, και μόνο οκτώ ήταν επιτυχείς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για τη φωνή προς το κοινοβούλιο έχει μειωθεί τους τελευταίους 12 μήνες, υποδεικνύοντας ότι το βασικό μήνυμα της εκστρατείας «όχι» – ότι η φωνή είναι διχαστική και περιττή – τελειώνει.

Γιατί κάποιοι αντιτίθενται

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Φιλελεύθεροι και οι Εθνικοί, αντιτίθενται σθεναρά στη φωνή, και αυτή η έλλειψη δικομματικής υποστήριξης έχει θεωρηθεί ως το μεγαλύτερο πλήγμα στην πιθανότητα επιτυχίας του δημοψηφίσματος.

Οι βασικοί εκπρόσωποι του «όχι» είναι η ιθαγενής συντηρητική γερουσιαστής, Jacinta Nampijinpa Price και ο Αβορίγινος επιχειρηματίας Nyunggai Warren Mundine, οι οποίοι υποστηρίζονται από τη συντηρητική ομάδα Fair Australia, η οποία είναι βραχίονα μιας συντηρητικής ομάδας λόμπι που ονομάζεται Advance. Οι ομάδες έχουν βαθείς δεσμούς με έναν αριθμό συντηρητικών χριστιανικών οργανώσεων και συμβούλων και έχουν κατηγορηθεί από την κυβέρνηση ότι εισάγουν πολιτικές εκστρατείες τύπου Τραμπ στην Αυστραλία.

Η Advance έχει τρέξει τρεις διαφορετικές στρατηγικές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στοχεύοντας διαφορετικές ομάδες Αυστραλών με προφανώς αντιφατικά μηνύματα. Μια σελίδα στο Facebook υπογραμμίζει τη συντηρητική κριτική, μια άλλη τονίζει προοδευτικά παράπονα και μια τρίτη αυτοπροβάλλεται ως ουδέτερη πηγή ειδήσεων.

Η εκστρατεία ήταν έντονη. Κάθε πλευρά έχει κατηγορήσει την άλλη για παραπληροφόρηση, ενώ ορισμένοι συντηρητικοί αγωνιστές του «όχι» έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούν ρατσιστικά στερεότυπα.

Ένας κορυφαίος ακτιβιστής του «όχι», ο πρώην πολιτικός του Εργατικού Κόμματος, Γκάρι Τζονς, απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτηση και αρνήθηκε ότι είχε κάτι για να απολογηθεί, αφού πρότεινε ότι οι ιθαγενείς πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος για να έχουν πρόσβαση σε επιδόματα πρόνοιας.

«Μάθε αγγλικά»

«Αν θέλεις φωνή, μάθε αγγλικά. Αυτή είναι η φωνή σου», είπε ο Τζονς σε ακροατήριο των συντηρητικών νωρίτερα τον Αύγουστο.

Το στρατόπεδο του «ναι» υποστηρίζει ότι η φωνή είναι ένας οδικός χάρτης για μια λύση για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους αυτόχθονες πληθυσμούς που παραμένουν μεταξύ των πιο μειονεκτούντων ανθρώπων στη χώρα.

«Πρόκειται για μια εκστρατεία δύο μελλοντικών Αυστραλών», είπε η καθηγήτρια Μέγκαν Ντέιβις, μια ιθαγενής που είναι καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου και υποστηρίκτρια της θέσης.

«Η μία [η μελλοντική Αυστραλία] είναι οπισθοδρομική, αρνητική, απαισιόδοξη, έχει πολύ βαθύ φυλετικό υπόβαθρο, εκφοβισμό – και η άλλη είναι ένα όραμα για την Αυστραλία που αναπτύχθηκε από τους ανθρώπους των Πρώτων Εθνών, που ανοίγει την αγκαλιά της, είναι θετικό και μπροστά -με εμφάνιση και έχει τεράστιους αριθμούς Gen Z και millennials που λένε ότι θέλουν το μέλλον τους να είναι χωρίς αποκλεισμούς».