Για την πύρινη λαίλαπα που συνεχίζει να καίει για ενδέκατη ημέρα στον Έβρο μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης του νομού, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Φανταστείτε ένα τρίγωνο, στον Βορρά είναι τα μεγάλα μέτωπα της Δαδιάς, τα μεγάλα μέτωπα τα οποία σε μία νοητή γραμμή είναι αρκετά χιλιόμετρα», ανέφερε στην ΕΡΤ, ενώ εμφανίστηκε ανήσυχος για την εξέλιξη της φωτιάς εάν αλλάξουν οι άνεμοι και οι φλόγες κατευθυνθούν προς το άθικτο κομμάτι του δάσους.

Την ίδια στιγμή κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας με τους αυτόκλητους «σερίφηδες» που συλλαμβάνουν μετανάστες, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

«Επειδή ζούμε εμείς εδώ, αυτά σε αυτή τη διάσταση και αυτή την έκταση που αναφέρονται δεν ισχύουν» τόνισε και υπογράμμισε πως «κανείς δεν παίρνει το νόμο στα χέρια του. Κανείς δεν μπορεί να γίνει σερίφης» χαρακτηρίζοντας «δύο μεμονωμένες περιπτώσεις από πολίτες δεν είναι περιπτώσεις οι οποίες και δημιουργούν γενικότερα ένα κλίμα ότι κάποιοι βγαίνουν με όπλα, με διάφορα μέσα και συλλαμβάνουν μετανάστες. Αυτό δεν ισχύει».

Αν κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν, θα λογοδοτήσουν

Τέλος μετά από ερώτηση του δημοσιογράφου αν καταδικάζει τα περιστατικά, είπε: «Βεβαίως το καταδικάζουμε. Σας είπα ότι αυτές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις οι οποίες είναι καταδικαστέες. Και μάλιστα εχθές ήταν εδώ πέρα ο κύριος Οικονόμου. Συμμετείχαμε σε σύσκεψη και σας είπα ότι κανείς δεν μπορεί να παίρνει τον νόμο στα χέρια του.

Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι ότι το καταδικάζουμε. Άρα αν σε κάθε περίπτωση πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν, θα λογοδοτήσουν. Αλλά όχι, δεν είναι κάτι, ένα φαινόμενο που τους συναντάμε ευρέως, όπως παρουσιάζεται λανθασμένα από κάποια μέσα».

Για το μέτωπο της φωτιάς σημείωσε ότι οι δυνάμεις θα ενισχυθούν. Ειδικότερα ανέφερε ότι «εκεί δίνει τη μάχη η Πυροσβεστική Υπηρεσία με επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Από σήμερα τα εναέρια μέσα θα αυξηθούν και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν ξένες αποστολές που ενισχύουν την προσπάθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Υπογράμμισε ότι «το μέτωπο της Δαδιάς είναι το πιο δύσκολο. Αυτό που φοβόμαστε πάντοτε είναι η αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων, μην δηλαδή περάσει η φωτιά σε μέρος του δάσους που δεν έχει καεί και δώσει τροφή για επέκταση της πύρινης λαίλαπας στο νότιο τμήμα του μετώπου που είναι η περιοχή της Λεπτοκαρυάς, Τρεις Βρύσες, εκεί έχουμε επίσης κάποιες εστίες και βέβαια στο δυτικό μέτωπο κάποιες αναζωπυρώσεις κοντά στα σύνορα με τη Ροδόπη».

«Αυτά τα τρία μέτωπα, όπως αντιλαμβάνεστε, διασπούν την προσπάθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όλων των εναέριων μέσων. Δεν υπάρχει δηλαδή ένα σημείο όπου πραγματικά θα δοθεί έμφαση και θα αντιμετωπιστεί. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν την προηγούμενη εβδομάδα δημιούργησαν πάρα πολλά προβλήματα και δυσχέραιναν το έργο της Πυροσβεστικής».

«Η εκτίμηση μου είναι κατ αρχάς ότι είχαμε ισχυρούς ανέμους 7 μποφόρ επί αρκετές ημέρες, όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές» σημείωσε ακόμα απαντώντας στο ερώτημα γιατί καίγεται για τόσες ημέρες ο Έβρος.

«Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα. Η Δευτέρα ήταν πάρα πολύ δύσκολη μέρα, όταν είχαμε και το μέτωπο της Δαδιάς. Είχαμε δηλαδή το νότιο μέτωπο της Αλεξανδρούπολης που απειλούσε οικισμούς. Και ξέρετε πολύ καλά ότι εκκενώθηκαν πολλοί οικισμοί και το νοσοκομείο. Ήταν μια πολύ δύσκολη αλλά επιτυχής επιχείρηση εκκένωσης. Ήταν διπλά γηροκομεία, ήταν το Ίδρυμα Χρονίως πασχόντων, ήταν κατασκηνώσεις. Όλα αυτά εκκενώθηκαν μαζί με τους οικισμούς.

Κεραυνός η αιτία σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Πυροσβεστικής

Αλλά εκείνη τη μέρα, τη Δευτέρα, μας προέκυψε και το μέτωπο της Δαδιάς και αυτό ήταν που έβαλε πλέον σε μια διαφορετική διαχείριση την όλη προσπάθεια κατάσβεσης. Και βέβαια διέσπασε όλες τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που είχαμε εδώ πέρα» και συμπλήρωσε «Το τι πήγε στραβά δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί τη διαχείριση την έχει η Πυροσβεστική. Εμείς ως Περιφέρεια, ο στρατός, όλοι, διαθέτουμε ό,τι μέσον έχουμε για να αντιμετωπίσουμε, αλλά αν θέλετε ειδικά με τον αέρα είχαμε πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα» ενώ πρόσθεσε πως από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στη Δαδιά μέσα σε τρεις ώρες διένυσε χιλιόμετρα και ήρθε και ενώθηκε με την πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης.

«Από ξηρή καταιγίδα, από κεραυνό» σημείωσε σχετικά με την πρώτη εκτίμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο κ. Πέτροβιτς για την πρώτη πυρκαγιά στις 19 Αυγούστου, «ενώ για το μέτωπο της Δαδιάς είναι ένα ερώτημα γιατί ξέσπασε πρώτα μία πυρκαγιά διαφορετική στη Δαδιά, η οποία με επέμβαση της Πυροσβεστικής σβήστηκε και τη δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Δαδιά και επεκτάθηκε και είναι αυτό που βλέπετε τώρα ήταν στην τοποθεσία, Γκίμπραινα, είναι μια απόκρημνη, δύσβατη τοποθεσία στην οποία λογικά δεν πατάει άνθρωπος. Εκεί λοιπόν και χωρίς να έχουμε καταιγίδες και κεραυνούς».