Επίσκεψη εργασίας στην Άγκυρα θα πραγματοποιήσει στις 5 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακές εξελίξεις.

Τι θα συζητήσουν

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ατζέντα της συνάντησης, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και το νέο «τετ α τετ» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, που θα γίνει στην Νέα Υόρκη στο διάστημα από 18 έως 20 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ενδέχεται να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων και το φλέγον ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη, με δεδομένη, βέβαια, την ελληνική θέση ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι Γεραπετρίτης και Φιντάν ήρθαν σε επαφή για δύο κρίσιμα θέματα τις τελευταίες ημέρες. Το πρώτο ήταν η Θεία Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά, που αρχικά είχαν απαγορεύσει οι Τούρκοι, αλλά τελικά επέτρεψαν και, το δεύτερο ήταν τα σοβαρά επεισόδια στην Πύλα της Κύπρου, με την τουρκοκυπριακή επίθεση στα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Τέλος, στις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας θα βρεθεί και το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο των δύο χωρών που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο, όπου αναμένεται να βρεθεί και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.