Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Τρίτης σε τρεις διαφορετικές εστίες, στον Ασπρόπυργο με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην Πυροσβεστική καθώς κοντά στο σημείο βρίσκονται οικοπεδικοί και επαγγελματικοί χώροι.

Στο σημείο επιχειρούν 2 ελικόπτερα, 27 οχήματα, 72 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρων.

Οι καπνοί και η μυρωδιά είναι έντονοι σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής ανήκει σήμερα στην κατηγορία ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς – κατηγορίας 5.

Ήχησε το 112

Η πιο δύσκολη από τις τρεις εστίες της φωτιάς φαίνεται πως είναι στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη καθώς εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής προς Ασπρόπυργο.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη απομακρυνθείτε προς Ασπρόπυργο», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Λόγω της φωτιάς στην περιοχή πραγματοποιούνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο εξαιτίας της φωτιάς εκκενώθηκε το πάρκινγκ του Θριάσιου νοσοκομείου για προληπτικούς λόγους.

Όπως ανέφερε η «φωτιά πλησίασε αρκετά στο νοσοκομείο».

Δείτε βίντεο από την φωτιά:

Στις φλόγες αποθήκη χημικών

Μάλιστα σε εικόνες που μετέδωσε το MEGA φαίνεται μία αποθήκη χημικών στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου να έχει παραδοθεί στις φλόγες. Οι πυροσβέστες έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν τη φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο για να μην επεκταθεί σε άλλα σημεία.

Επίσης, εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους του Ασπροπύργου να κλείσουν πόρτες και παράθυρα καθώς ο πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει την περιοχή.

Ακόμα υπάρχει ανησυχία για το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας καθώς οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά.

Πού υπάρχει υψηλός κίνδυνος φωτιάς, σήμερα, Τρίτη

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα, Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023, η Αττική είναι ανάμεσα στις περιοχές, στις οποίες προβλέπεται  ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5)

Ειδικότερα για σήμερα Τρίτη στην κατηγορία κινδύνου βρίσκονται οι εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας, ΠΕ Θεσπρωτίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)

Σε γενική επιφυλακή τίθεται το προσωπικό των όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.