Η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ λέει ότι η επίθεση της Ουκρανίας απέτυχε επειδή δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της, να καταλάβει τη Μελιτόπολη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, το Κίεβο επιδίωκε ν’ αποκόψει την Κριμαία από τον ρωσικό στρατό στη νότια Ουκρανία.

Οι καλύτερες εφεδρείες

Παράλληλα, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Βρετανίας, επιτίθεται στη γέφυρα του στενού Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. Ενώ αυτές οι επιθέσεις έχουν καταστρέψει το οδόστρωμα, η γέφυρα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται.

Διαβάστε επίσης: Περισσότερα από 500 παιδιά νεκρά από την ημέρα της εισβολής

Μάλιστα, οι κρίσιμες μάχες διεξάγονται γύρω από το χωριό Ρομπότινε που απέχει σχεδόν 50 μίλια από τη Μελιτόπολη. Εδώ οι Ουκρανοί έχουν δεσμεύσει τις καλύτερα εκπαιδευμένες στρατηγικές εφεδρικές δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένης της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας.

Χρησιμοποιώντας δυτικό εξοπλισμό, βρετανικά άρματα μάχης Challenger II, οχήματα μάχης πεζικού Marder, τροχοφόρα άρματα μάχης US Stryker 8, οχήματα μάχης πεζικού Bradley και κατασκευασμένα από τις ΗΠΑ βαριά οπλισμένα μέσα μεταφοράς με προστασία από ναρκοπέδια (MRAPs), ο στόχος ήταν να σπάσει τις ρωσικές άμυνες και να φτάσει στη Μελιτόπολη.

Ενώ οι Ουκρανοί πέτυχαν ορισμένα προσωρινά κέρδη, αυτές οι επιθέσεις ήταν εξαιρετικά δαπανηρές σε άνδρες και υλικό. Ως επί το πλείστον, οι Ρώσοι τους ανάγκασαν σε υποχώρηση, αναφέρει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen.

Η δέσμευση εφεδρειών στη μάχη είναι μια απεγνωσμένη κίνηση του στρατού της Ουκρανίας. Εάν οι εφεδρείες υποστούν μεγάλες απώλειες, όπως φαίνεται τώρα, δεν θα παραμείνουν ως αποτελεσματικές μάχιμες μονάδες και αυτό θα μπορούσε ν’ αποβεί μοιραίο.

Λείπει το ανθρώπινο δυναμικό

Η Ουκρανία δεν έχει ανθρώπινο δυναμικό για ν’ αντικαταστήσει τα στρατηγικά της αποθέματα. Οι περισσότεροι από τους εκπαιδευμένους νέους που θα μπορούσαν να επιστρατευθούν είτε δωροδόκησαν για να εξαιρεθούν είτε εγκατέλειψαν τη χώρα.

Ο Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα απέλυσε όλους τους διευθυντές στρατολογίας του ουκρανικού στρατού. Προσπαθεί να κινητοποιήσει τον μηχανισμό για να πραγματοποιήσει στρατολογήσεις στη χώρα, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα.

Γίνεται λόγος για κατάταξη όσων είναι 40 ετών και άνω στην πολεμική μηχανή, και πολλοί από τους στρατιώτες που μάχονται στο πεδίο θεωρούνται ήδη υπερήλικες.

Ακόμα κι αν η Ουκρανία καταφέρει να συγκεντρώσει άντρες για τον στρατό, χωρίς εκπαίδευση το βάρος τους θα είναι μεγαλύτερο απ’ οτιδήποτε άλλο. Ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού θα καταφέρεις να συγκεντρώσεις αναξιόπιστους στρατιώτες που μπορεί να μην θέλουν να πολεμήσουν.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα για τους ουκρανούς αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς που όχι μόνο πρέπει να τρέξουν τη στρατολόγηση, αλλά και να πείσουν τους επιστρατευμένους να μπουν στον «μύλο κρέατος» και να ρισκάρουν τη ζωή τους. Ακόμη και τώρα υπάρχουν παραδείγματα μονάδων που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διότι τις θεωρούσαν αυτοκτονικές.

Θα πέσει το Κουπιάνσκ

Η ρωσική στρατηγική προέβλεπε δραστήρια άμυνα σε όλους σχεδόν τους τομείς εκτός από έναν που αφορά στην περιφέρεια του Χαρκόβου, όπου οι Ρώσοι προελαύνουν γρήγορα και σύντομα θα επιτεθούν στην πόλη Κουπιάνσκ, έναν βασικό σιδηροδρομικό κόμβο που χρειάζεται η Ουκρανία για να προωθήσει πυρομαχικά και προμήθειες στα στρατεύματά της, στα βορειοανατολικά.

Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι η πόλη θα πέσει περίπου την επόμενη εβδομάδα. Η Ρωσία λέει ότι δεν έχει ξεκινήσει τη δική της επίθεση, αλλά ετοιμάζεται να το κάνει.

Εχει συγκεντρώσει σχεδόν 100.000 στρατιώτες στα βορειοανατολικά που θα μπορούσαν ν’ αναπτυχθούν σε μια επερχόμενη επιδρομή. Εχουν επίσης εντοπιστεί και βιντεοσκοπηθεί κομβόι μ’ εξοπλισμό, επομένως η διαδικασία συγκέντρωσης βρίσκεται σ’ εξέλιξη. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές τι επιδιώκει η Μόσχα.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα στοχεύσει στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός έχει άλλες επιλογές: θα μπορούσε να επιχειρήσει την παγίδευση του κύριου όγκου των ουκρανικών δυνάμεων, αποκτώντας πλεονέκτημα από τον Βορρά και τον Νότο, μόλις η ουκρανική επίθεση αποτραπεί. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη χώρα και θα μπορούσε να προκαλέσει μια υπαρξιακή κρίση για το Κίεβο.

Δεν μπορεί να κερδηθεί

Η έκθεση της Κοινότητας Πληροφοριών των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε δεν αναφέρεται ιδιαίτερα στο μέλλον. Αλλά είναι πιθανό να υπάρχει μια πολύ πιο σκληρή απόρρητη αξιολόγηση. Τι λέει πραγματικά στον Λευκό Οίκο και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας; Θ’ ανταποκριθούν, δίνοντας προσοχή;

Ο Αντι Χάρις, Ρεπουμπλικανός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κογκρέσου υπέρ της Ουκρανίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί.

Οπως και άλλοι, μιλάει για την πιθανότητα αδιεξόδου, αλλά είναι απίθανο η Μόσχα να σταματήσει μέχρι να φέρει τη σύγκρουση σε πέρας.

Σ’ αντίθεση με την Ουκρανία, η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και η πολεμική βιομηχανία της εργάζεται τώρα 24 ώρες το 24ωρο (δηλαδή 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα) και φαίνεται να παράγει τον εξοπλισμό που απαιτείται για τον πόλεμο.

Επέκταση του πολέμου

Αυτό δεν συμβαίνει καθόλου στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη που έχουν σοβαρές ελλείψεις σε ειδικευμένους εργάτες και σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Βασικές αμερικανικές αμυντικές εταιρείες όπως η Raytheon (RTX Corporation) παραδέχονται ότι εξαρτώνται για κρίσιμες προμήθειες από την Κίνα. Δεν θ’ αργήσουν πολύ για να το σταματήσουν αυτό οι Κινέζοι.

Ο Μπάιντεν θέλει άλλα 20,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσει το Κογκρέσο. Δεν είναι σαφές ότι θα υποστηρίξει μια τέτοια δαπάνη σε μια προοπτική ήττας.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει την επέκταση του πολέμου μέχρι να επανεκλεγεί ο Μπάιντεν. Προωθεί την ιδέα ενός αδιεξόδου, κρατώντας αναμμένες τις φωτιές της σύγκρουσης. Ομως ο άνεμος φυσάει και σύντομα θα ξεσπάσει η καταιγίδα.

Κανείς στην Ουάσιγκτον, φαίνεται, δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον να μιλήσει με τους Ρώσους και να διευθετήσει τη σύγκρουση.