Ανοδικά κινούνται για μία ακόμα ημέρα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι εργατικές διαφορές μεταξύ των εργαζομένων στο LNG της Αυστραλίας φαίνονται ανεπίλυτες, και αν το προσωπικό προχωρήσει τελικά  στην προαναγγελθείσα απεργία, αυτό δυνητικά θα διαταράξει τις παγκόσμιες προμήθειες .

Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Ολλανδών, ο δείκτης αναφοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης διαπραγματεύονταν στα 39,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 3:44 μ.μ. στο Άμστερνταμ. Αντίστοιχη αύξηση καταγράφει και το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαπραγματεύσεις

Νέες διαπραγματεύσεις ήταν  προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν σήμερα μεταξύ αξιωματούχων του συνδικάτου και της Woodside Energy Group Ltd. την Τρίτη, μιας από τις δύο εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ενώ οι συζητήσεις οδήγησαν σε κάποια πρόοδο, πληροφορίες αναφέρουν ότι απέχουν ακόμα πολύ από την επίτευξη συμφωνίας πριν την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία έχει αποφασιστεί η απεργία.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν έως και το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG. Ενώ η Ευρώπη σπάνια αγοράζει αυστραλιανό αέριο, θα χρειαστεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες στην Ασία για φορτία αντικατάστασης.

«Οι προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και των μετόχων των έργων LNG δεν κατέληξαν σε σημαντικές ανακαλύψεις», δήλωσε ο Leo Kabouche, αναλυτής LNG στην Energy Aspects Ltd. στο Λονδίνο. «Είναι απίθανο να επιτευχθεί πλήρης επίλυση χωρίς την πλήρη υποστήριξη της Offshore Alliance και οι πρόσφατες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ένωση υποδεικνύουν ότι είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από αυτό».

Ένας εκπρόσωπος της Woodside Energy είπε ότι δεν έχουν ειδοποιηθεί ακόμη για την απεργιακή δράση.

Εν τω μεταξύ, με την απειλή πιθανών απεργιών που διαφαίνεται, οι εγκαταστάσεις της Gorgon που διαχειρίζεται η Chevron Corp. ήδη συγκρατούνται από κάποιες πωλήσεις spot στην αγορά, ανέφεραν στο Bloomberg News έμποροι που γνωρίζουν την κατάσταση.

«Οποιαδήποτε σημάδια απεργιακής δράσης θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέο ράλι στις τιμές μέχρι και την αρχή του χειμώνα λόγω των φόβων για διακοπές της προσφοράς», έγραψαν αναλυτές της Inspired Plc σε σημείωμά τους.

Ανησυχία για τον χειμώνα

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι πολύ μακριά από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, η αστάθεια αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερους λογαριασμούς για τους πελάτες οικιακής θέρμανσης και οικιακής ενέργειας, καθώς και για καταναλωτές μεγάλης κλίμακας φυσικού αερίου που περιλαμβάνουν βιομηχανίες χάλυβα, λιπασμάτων και κεραμικών.

Οι απεργίες υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα των παγκόσμιων ροών φυσικού αερίου περισσότερο από έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του status quo της αγοράς από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ευρώπη, η οποία επλήγη σκληρά από την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις ροές μέσω αγωγών, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο και στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ένας κρύος χειμώνας και απροσδόκητες διακοπές θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ελλείψεις στην περιοχή παρά τις γεμάτες αποθήκες.

Γεμάτες οι αποθήκες

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γεμάτες σε ποσοστό που πλησιάζει το 88%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για αυτήν την εποχή του χρόνου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, και μια ανάσα από τον στόχο που έχει θέσει το μπλοκ για πληρότητα 90% έως τον Νοέμβριο. Ορισμένα κράτη έχουν ήδη ξεπεράσει αυτό το επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία πλησιάζουν.

«Η αποθήκευση φυσικού αερίου σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ θα πρέπει να μετριάσει τυχόν ανοδικούς παράγοντες», ανέφεραν σε εβδομαδιαίο σημείωμα αναλυτές της Alfa Energy Ltd. Αυτές περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με τη συνέχιση της συντήρησης στον κορυφαίο εξαγωγέα, την Νορβηγία και την επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες έχουν παράσχει κάποια υποστήριξη στα συμβόλαια φυσικού αερίου πρόσφατα.

Η «ευάλωτη» Ευρώπη

Η βίαιη άνοδος της περασμένης εβδομάδας στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υπογραμμίζει πώς η επιτυχία της περιοχής να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια την έχει αφήσει πιο ευάλωτη στην άμπωτη και τη ροή των ασταθών παγκόσμιων ενεργειακών αγορών.

Η Ευρώπη κατάφερε να αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση πέρυσι αυξάνοντας ραγδαία τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το θαλάσσιο καύσιμο αντικατέστησε τη ροή από τους ρωσικούς αγωγούς αφού το Κρεμλίνο διέκοψε την πλειοψηφία των προμηθειών σε μια κλιμακούμενη ενεργειακή αντιπαράθεση μετά την εισβολή του στην Ουκρανία.

Όμως, η νεοανακαλυφθείσα εξάρτηση από το LNG, που είναι ένα παγκόσμιο εμπόρευμα, έχει αφήσει τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας πιο ευαίσθητες στις διακοπές του εφοδιασμού από όλο τον κόσμο — ακόμα και από τη μακρινή Αυστραλία.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η βουτιά της περασμένης εβδομάδας ήταν ιδιαίτερα απότομη επειδή πολλοί traders είχαν στοιχηματίσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν απότομα τις short θέσεις τους όταν η αγορά κινήθηκε εναντίον τους.