Στην ανερχόμενη πριν από 20 χρόνια πολυτελή κατηγορία των SUV, όταν Cayenne έκανε πάρτι στον κόσμο των ανερχόμενων επιχειρηματιών και η BMW X5 παρέδιδε μαθήματα βαυαρικής υπεροχής στους εκλεκτούς πελάτες της φίρμας, η VW μπήκε με χαμηλό το βλέμμα στην ίδια οικογένεια, ευελπιστώντας να κερδίζει το μερίδιο που την αναλογεί. Τελικώς το Touareg πάτησε σε καλοστρωμένα – και λόγω της οικονομικής ευμάρειας – μονοπάτια, όντας επάξια για ένα μοντέλο που είχε αυτά που προσδοκούσαν οι πελάτες αυτής της κατηγορίας . Σήμερα, μετά από 20 χρόνια η VW επεμβαίνει στο μεγάλο της SUV, με το DNA της να μένει ακλόνητο από την πρώτη συνταγή, βάζοντας σε προτεραιότητα την υβριδική τεχνολογία.

Το νέο σύστημα φωτισμού φέρει την τεχνολογία IQ.LIGHT HD matrix που ως στόχο έχει να μην  ενοχλεί τους αντίθετα ερχόμενους οδηγούς.

Επίσης, η ενημέρωση του οδηγού για τις λειτουργίες του οδηγού στηρίζεται στο σύγχρονο  Innovision Cockpit, που αποτελείται από το  Digital Cockpit και το high-end σύστημα ψυχαγωγίας Discover Pro Max. Από αυτό το πακέτο δεν λείπει ο στάνταρ φωνητικός έλεγχος αλλά και οι υποδοχές USB-C που επιτρέπουν σημαντικά ταχύτερη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών όπως smartphone, tablet ή φορητούς υπολογιστές.

Η γερμανική εταιρεία αναφέρει ότι το νέο μοντέλο θα έχει αναβαθμισμένη ανάρτηση ώστε οι διαδρομές, εύκολη ή δύσκολες να κρατάνε ατσαλάκωτο τον οδηγό ενώ το μενού συμπληρώνεται από  επιπλέον καινοτόμες τεχνολογίες όπως ενεργή αντιστάθμιση ανατροπής (active roll compensation) και σύστημα τετραδιεύθυνσης.

Στα συστήματα υποβοήθησης οδηγού δεσπόζει  το  «Travel Assist»3 (υποβοηθούμενη οδήγηση μέχρι τη μέγιστη ταχύτητα), στοιχείο που εισάγει το γερμανικό μοντέλο στο …κόσμο την ημιαυτόνομης οδήγησης. Το παρκάρισμα γίνεται ακόμη πιο εύκολο με το «Park Assist Plus με τηλεχειριστήριο» για  αυτόματη οδήγηση εντός και εκτός θέσεων   στάθμευσης, ενώ ο  οδηγός μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία στάθμευσης ακόμη και ευρισκόμενος έξω από το όχημα κ.α. Θα προσφέρεται σε εκδόσεις  βενζίνης, ντίζελ ή plug-in υβριδικού. Ειδικότερα, η Touareg R eHybrid είναι και η κορυφή στη γκάμα του, με το πιο ισχυρό κινητήριο σύστημα: βενζινοκινητήρα V6 και ηλεκτροκινητήρα με απόδοση συστήματος 462 ίππων.Το Touareg θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα τέλος του 2023, στην έκδοση Elegance με δύο κινητήρες diesel και plug in, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστή η τιμή του.