Την κακή κατάσταση και τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις εγκαταστάσεις του κατασκηνωτικού χώρου για ΑμεΑ στη Μπούκα της Αμφιλοχίας καταγγέλλουν οι συνοδοί των παιδιών που φιλοξενήθηκαν εκεί.

Οι συνοδοί κάνουν λόγο για κατάσταση που «έφτασε στο απροχώρητο», διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση των εγκαταστάσεων στις οποίες φιλοξενήθηκαν 15 παιδιά, για δέκα ημέρες.

Όπως τονίζουν, ζητούν να τηρούνται οι «ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές» και ξεκαθαρίζουν ότι σκοπός τους είναι «η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εγκαταστάσεων και σαφώς όχι το κλείσιμο της» κατασκήνωσης, η οποία είναι η μοναδική που φιλοξενεί παιδιά ΑμεΑ στη Δυτική Ελλάδα.

Αναλυτικά η καταγγελία:

Σήμερα, ημέρα Δευτέρα 24/07/2023 και εκ μέρους όλων των συνοδών που φιλοξενήθηκαν στην ανωτέρω κατασκήνωση από τις 16/07/23 έως τις 25/07/23 θέλουμε να γνωστοποιήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος τα τελευταία χρόνια.

Να τονίσουμε ότι είναι η μοναδική κατασκήνωση που φιλοξενεί ΑΜΕΑ στη Δυτική Ελλάδα. Σκοπός μας είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εγκαταστάσεων και σαφώς όχι το κλείσιμό της. Κάθε χρόνο συνοδοί και παιδιά περιμένουν με χαρά και αγωνία αυτό το δεκαήμερο διακοπών που ίσως για μερικούς είναι και το μοναδικό στη διάρκεια του χρόνου.

Σας ενημερώνουμε εξ αρχής ότι θα κοινοποιήσουμε τα παρακάτω σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τα ΜΜΕ.

Αρχικά να επισημάνουμε ότι κάθε χρόνο γράφουμε αξιολογήσεις προς την αρμόδια αρχή στις οποίες έχουν ξανά αναφερθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, χωρίς όμως ποτέ να βρίσκουμε αντίκρισμα. Φέτος όμως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Οι λιγοστές τουαλέτες και ντους βούλωσαν για πολλοστή φορά με αποτέλεσμα να βγουν ακαθαρσίες στην επιφάνεια από όλες τις αποχετεύσεις. Για δύο μέρες υπήρξε αδιαφορία για την κατάσταση έως ότου απειλήσαμε με τη δημοσιοποίηση του γεγονότος.

Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών εξυπηρετούνταν 15 ΑΜΕΑ από δύο τουαλέτες ακατάλληλα διαμορφωμένες. Η δυσωδία στον χώρο ήταν ανυπόφορη.

Ο χώρος της κατασκήνωσης δεν πληρεί καμία από τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει άτομα με αναπηρίες. πιο συγκεκριμένα το έδαφος (διάδρομοι προς τις

σκηνές, τις τουαλέτες και την τραπεζαρία) είναι ανισόπεδα με αποτέλεσμα να συμβαίνουν συχνά ατυχήματα και τα αναπηρικά αμαξίδια να μην μπορούν να

κυκλοφορήσουν στον χώρο.

Η πρόσβαση στην θάλασσα είναι αρκετά δύσκολη και δεν υπάρχει ράμπα αναπήρων.

Οι σκηνές που διαμένουν παιδιά και συνοδοί είναι εντελώς ακατάλληλες. Είναι βρόμικες, σχισμένες και δεν κλείνουν με αποτέλεσμα να είναι γεμάτες έντομα και να μην υπάρχει ιδιωτικότητα.

Τα ράντζα είναι σκουριασμένα και σπασμένα. Τα στρώματα που μας δόθηκαν ήταν βρόμικα και σχισμένα με αποτέλεσμα γεμίσαμε εξανθήματα. Το ίδιο ισχυεί και για τα μαξιλάρια.

Τις μέρες του καύσωνα η θερμοκρασία μέσα στις σκηνές ξεπερνούσε τους 40° και ουδεμία πρόβλεψη υπήρχε για χώρους δροσιάς. Τα σκίαστρα δεν κάλυπταν ούτε τις μισές σκηνές.

Δεν υπήρχαν καθόλου τραπέζια και καρέκλες να καθόμαστε. Μας έφεραν σπασμένους ξύλινους καναπέδες με βρόμικα στρώματα χωρίς καλύμματα.

Επίσης καμία πρόβλεψη υπήρχε για δραστηριότητες που να μπορούν να συμμετέχουν τα ΑΜΕΑ. Τα παιδιά απασχολούνταν με δικό μας εκπαιδευτικό υλικό.

Το βασικότερο όλων, δεν υπήρχε γιατρός στην κατασκήνωση και η βοηθός νοσηλευτή δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις

Να σημειωθεί ότι όλοι οι χώροι εκτός της τραπεζαρίας και μια εκ των δύο τουαλετώνείναι αυτοσχέδιες παράγκες με σκουριασμένα σίδερα να κρέμονται και σοβάδες να πέφτουν.

Το προσωπικό της κατασκήνωσης αν και ελλιπές, έκανε ότι μπορούσε σε θέματα καθαριότητας αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετό. Το μόνο θετικό είναι η πάντα καλή διάθεση του προσωπικού να μας διευκολύνει όπως μπορούσε. Η κουζίνα δεν μας απογοήτευσε ποτέ. Το φαγητό ήταν πάντα προσεγμένο

Δεν περιμένουμε θαύματα απλά να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές. Ας μην διαψεύσουν οι αρμόδιοι αυτές τις ελάχιστες προσδοκίες για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών.