Την αλλαγή φρουράς και μάλιστα σε υπουργείο της πρώτης γραμμής των τελευταίων δύσκολων ημερών – και πολιτικά και επιχειρησιακά –για την κυβέρνηση διαχειρίζεται πλέον το Μαξίμου, επιχειρώντας να κλείσει γρήγορα το θέμα, χωρίς να προκληθεί μεγαλύτερο πρόβλημα για την εικόνα του.

Αυτό πιστοποιεί το περιεχόμενο της ίδιας της ανακοίνωσης για την παραίτηση του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: για «προσωπικούς λόγους» παραιτήθηκε ο υπουργός, την παραίτηση έκανε δεκτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρεται.

Damage control

Οι πραγματικοί λόγοι ωστόσο είναι άλλοι. Απλώς το Μαξίμου επέλεξε να μην σηκώσει την κόκκινη κάρτα, στο πλαίσιο ενός damage control, αλλά ουσιαστικά να οδηγήσει τον υπουργό στην οικειοθελή έξοδό του.

Και μόνο η σκέψη του Μηταράκη να λείψει για λίγο την ώρα που σε Μαξίμου, Πολιτική Προστασία και κρατικό μηχανισμό είναι πλήρως ενεργοποιημένος ο συναγερμός για τις φωτιές, προκάλεσε εκνευρισμό. Κατά πληροφορίες, ο παραιτηθείς πλέον υπουργός επέλεξε να βρεθεί στην Πάτμο προτού σημάνει λήξη του συναγερμού για όλα τα πύρινα μέτωπα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Μηταράκης εκλήθη για εξηγήσεις στο Μαξίμου, όπου του διαμηνύθηκε ότι είναι μονόδρομος η έξοδός του. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά απαιτητική για την κυβέρνηση, καθώς δοκιμάζεται σκληρά και επιχειρεί να διατηρήσει την εικόνα «αποτελεσματικότητας» ενώπιον των πολιτών.

Εκτιμήσεις μάλιστα γίνονται για το ενδεχόμενο αυτή η παραίτηση να λειτουργήσει και ως βαλβίδα εκτόνωσης ακόμα και στη βάση της ΝΔ που «βράζει» ιδίως μετά την καταστροφή στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο.

Κίτρινη κάρτα

Προ εβδομάδων υπήρξε ουσιαστικά η κίτρινη κάρτα στον Μηταράκη, όσο κι αν ο Μητσοτάκης δεν είχε καρφώσει δημόσια ή αυστηρά τον υπουργό του. Όμως ο πρωθυπουργός είχε αναγκαστεί να προβεί – ακόμα και με… σκωπτικό χιούμορ – τις δηλώσεις του Μηταράκη κυρίως για την ιδέα του περί έφιππης αστυνομίας και δευτερευόντως για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Σε λίγες ώρες, στις 19:00, στο Προεδρικό Μέγαρο θα γίνει η ορκωμοσία των νέων στελεχών. Ο Γιάννης Οικονόμου αναλαμβάνει υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τη δική του θέση ως αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τοποθετείται ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης.