Την ώρα που μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Μαγνησία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, με την αγωνία να χτυπάει «κόκκινο» καθώς έχει παραδοθεί στις φλόγες αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο από όπου ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, υποστηρίζοντας πως έχει «οχυρωθεί» πίσω από το 112, χωρίς να έχει κάνει τίποτα σημαντικό στον τομέα της πρόληψης και της στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών για την πυροπροστασία.

Με τον πρωθυπουργό να παραδέχεται, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για τις δασικές πυρκαγιές», αλλά και να σημειώνει ότι «η κλιματική κρίση μπορεί να είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν είναι άλλοθι» – αυτό ακριβώς για το οποίο τον κατηγορεί η αντιπολίτευση, δηλαδή – οι εικόνες από τη δραματική εκκένωση στη Νέα Αγχίαλο υπό τον ήχο συνεχών εκρήξεων δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για εφησυχασμό, ούτε και για αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον.

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την υποστελέχωση των υπηρεσιών, ενώ το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει την ανεπάρκεια στον τομέα της πρόληψης, σημειώνοντας με νόημα ότι πρόληψη σημαίνει «να έχουμε τα μέσα που πρέπει, στους χρόνους που πρέπει, με τη χρηματοδότηση που πρέπει και στη διάθεση όλων των Αρχών που οφείλουν να συνδράμουν».

Παράλληλα, σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του νέου υπουργού Υγείας – και πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη όταν καιγόταν η μισή Εύβοια – Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ανησυχία και ερωτηματικά για την πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών

Εν τω μεταξύ, μεγαλώνει η ανησυχία για τη φωτιά που ξέσπασε σε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται απανωτές εκρήξεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέτουν ερωτήματα στην κυβέρνηση για το πώς έφτασε η κατάσταση μέχρι εδώ.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε την αγωνία της για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Νέα Αγχίαλο και την συμπαράστασή της στους κατοίκους της περιοχής και σε όλους όσοι δίνουν την δύσκολη μάχη της πυρόσβεσης.

Και σημείωσε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη εδώ και δέκα ημέρες, σε σημείο να έχουν μείνει απροστάτευτες ακόμη και ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να κινδυνεύουν χιλιάδες άνθρωποι».

Τόνισε, μάλιστα, πως «οι διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη για ‘ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού’ κατέρρευσαν και αποκαλύφθηκε η πλήρης ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές».

Ταυτόχρονα, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, επικοινώνησε με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, να εκφράσει την έντονη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ και να τονίσει την ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των πολιτών.

Επικοινωνία Ανδρουλάκη – Δένδια

Ομοίως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί για  την έκτακτη κατάσταση εξαιτίας της πυρκαγιάς σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ έκανε λόγο για δραματικές εξελίξεις με την πυρκαγιά που βρίσκεται εκτός ελέγχου στη Μαγνησία, ενώ τόνισε πως «το κάλεσμα για εκκενώσεις περιοχών με χιλιάδες κατοίκους, χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο και με πλήρη σύγχυση οδηγιών, επιβεβαιώνουν ότι ο λαός είναι απροστάτευτος σε ανοχύρωτες πόλεις, κωμοπόλεις και βιομηχανικές ζώνες».

«Η πυρκαγιά αυτή παίρνει μια ακόμα πιο επικίνδυνη διάσταση με τις επαναλαμβανόμενες εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών της πολεμικής αεροπορίας», υπογραμμίζει ο Περισσός, σημειώνοντας πως «είναι απαράδεκτο αποθήκες οπλισμού να βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, χωρίς μάλιστα να έχουν ληφθεί προληπτικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από πυρκαγιά».

«Τίθεται ένα κρίσιμο και σοβαρό ερώτημα: Τι ακριβώς είναι αυτά τα πυρομαχικά που εκρήγνυνται και πόσο επικίνδυνα είναι για τον λαό της περιοχής;», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ, προσθέτοντας πως; η κυβέρνηση «έχει τεράστιες ευθύνες» και πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων της περιοχής και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Μητσοτάκης: Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το κράτος ότι ήταν απών

«Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος απέναντι σε αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί να ξεφύγουν, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταστρέφοντας τον πολύτιμο φυσικό πλούτο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τόνισε ότι «οι φωτιές μπαίνουν κατά κανόνα από ανθρώπινο χέρι» και έκανε λόγο για «δύσκολες και πολύ στενάχωρες ημέρες, καθώς θρηνούμε 4 συμπολίτες μας, τους δύο χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος και δύο πολίτες που δεν πρόφτασαν να απομακρυνθούν από την πύρινη λαίλαπα».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας επηρέαζει με τρόπους πιο έντονους από ό,τι μας είχαν προειδοποιήσει οι επιστήμονες», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι «η κλιματική κρίση μπορεί να είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν είναι άλλοθι» και είπε ότι η χώρα «οφείλει να κάνει περισσότερα από όσα είχε σχεδιάσει, προκειμένου να είναι έτοιμη να μετριάσει – όσο είναι εφικτό – τις επιπώσεις από μια πραγματικότητα που την αισθανόμαστε όλοι και μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις σε διαφορετικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής».

«Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για τις δασικές πυρκαγιές», παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης, αν και – όπως ανέφερε – «έχουν γίνει σημαντικά βήματα».

«Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το κράτος ότι ήταν απών», τόνισε, λέγοντας πως «υπήρχαν πυροσβέστες και εναέρια μέσα. Αλλά πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να μάθουμε από τους καλύτερους και διαρκώς να βελτιωνόμαστε και να μην αρκεστούμε στην πρόοδο που έχουμε πετύχει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, «αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε αναλάβει από τον ελληνικό λαό» ενώ σημείωσε ότι «έχουμε αρκετούς πόρους γι’ αυτή την προσπάθεια. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ενίσχυση των εναέριων μέσων, αλλά πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο τι κάνουμε τον χειμώνα με τα δάση μας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προσταεύσουμε τα δάση, όχι το καλοκαίρι, αλλά τις εποχές που δεν κινδυνεύουν από τις μεγάλες φωτιές».

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη στη Βουλή για τις πυρκαγιές

Ωστόσο, την ώρα που η χώρα έχει παραδοθεί στις φλόγες μετρώντας και τα πρώτα θύματα, o Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, απαντώντας στην έντονη κριτική που ασκεί σε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο νέος υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μοναδική κυβέρνηση στην Ευρώπη που έχει εξοπλίσει το Πυροσβεστικό Σώμα με τα περισσότερα εναέρια «και μάλιστα αξιόμαχα» μέσα, όπως είπε.

«Όλη η μεσογειακή ζώνη φλέγεται από προβλήματα, που κυρίως προκύπτουν από την κλιματική κρίση. Κοιτάξτε, απόψεις μπορεί να έχετε, αλλά δεν μπορείτε να διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα» είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση.

«Καμία χώρα δεν έχει τόσα πολλά εναέρια μέσα. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που οργανώσαμε τόσο καλά την Πολιτική Προστασία αυτά τα δύο χρόνια και υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Τα έχουμε καταφέρει απολύτως. Έχουμε καταφέρει απολύτως την αποστροφή των φυσικών καταστροφών», ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας.

«Μας λέτε ότι καίγονται πόλεις. Ποιες πόλεις καίγονται; Είναι δυνατόν να λέτε ότι καίγονται σπίτια και πόλεις, την ώρα που δίνεται αγώνας με τις φλόγες από τους πυροσβέστες, τα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις; Ντροπή!», ανέφερε μάλιστα.

Φάμελλος: Έχουμε σχέδιο για τη δασοπροστασία

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκε την Πέμπτη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω των πυρκαγιών.

«Η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να γίνει σε διαφορετική βάση και δεν παρεμβαίνουμε στην επιχειρησιακή εκτέλεση της πυρόσβεσης. Οι πυροσβέστες μας και όλη η Πολιτική Προστασία, οι Δήμοι, οι εθελοντές όπως και όλοι οι πολίτες βοηθούν στην πυρόσβεση. Εμείς από την μεριά μας πρέπει να ενισχύσουμε την πολιτεία, για να μικρύνουμε το αποτύπωμα των φυσικών καταστροφών και να έχουμε μία πιο ανθεκτική κοινωνία», δήλωσε ο κ. Φάμελλος.

Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την δασοπροστασία και για τις δασικές πυρκαγιές, για την προετοιμασία της πολιτείας από το χειμώνα για την αντιπυρική περίοδο, «για να έχουμε στελεχωμένη πυροσβεστική υπηρεσία και εξοπλισμό, εναέρια και επίγεια μέσα και να έχουμε και ένα αποτελεσματικό δίκτυο συντονισμού της αλληλεγγύης που φάνηκε ότι μας έλειψε. Είναι μεγάλη η πίεση που έχει το κλιματικό φαινόμενο και πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», σημείωσε.

«Ζητήσαμε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών»

Επισήμανε πως εδώ «χρειάζονται λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά».

«Ήρθαμε για να συμβάλλουμε να είναι η πολιτεία μας καλύτερη, πιο ανθεκτική, πιο βιώσιμη. Ζητήσαμε προσλήψεις στην πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και εξοπλισμό, σε εναέρια και επίγεια μέσα. Ζητήσαμε απολογισμό του Προγράμματος ‘Αιγίς’, για να έχει εικόνα και το ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με το πώς προχωράει μία τόσο μεγάλη επένδυση. Ζητήσαμε επίσης ενημέρωση για τα προγράμματα Antinero, τι έργα έχουν γίνει στην δασοπροστασία και τους καθαρισμούς δασών, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών – είναι επίσημη δημόσια πολιτική και πρέπει να εφαρμοστεί», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Και προσέθεσε πως τα υπόλοιπα «θα τα πούμε έτσι κι αλλιώς στη Βουλή», υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει να γίνει μία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και περιμένει μία απάντηση από την κυβέρνηση.

«Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στελέχωσης των υπηρεσιών»

«Θέλουμε μία πιο ανθεκτική, πιο βιώσιμη κοινωνία που να προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή και μία βιώσιμη ζωή για όλους μας και μία δυνατή Ελλάδα. Είμαστε λοιπόν στη διάθεση της κοινωνίας, αλλά και των υπηρεσιών που δίνουν τη μάχη στο μέτωπο, για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε και να καταθέσουμε προτάσεις, γιατί υπάρχει ανησυχία από τις εξελίξεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει χρόνος για γίνει η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε πως «όταν όλη η Ελλάδα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όταν δυστυχώς χάνονται ανθρώπινες ζωές, εμείς πρέπει να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας και την κοινωνία, η οποία σήμερα ανησυχεί».

«Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα περιορισμού στη διαθεσιμότητα των πολιτικών προσώπων, όταν υπάρχει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για αυτό κάναμε και σχετική πρόταση εχθές επίσημα στη Βουλή και δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση από την κυβέρνηση. Γιατί εμείς έχουμε προτάσεις και για την πρόληψη των πυρκαγιών και για το σχέδιο ανθεκτικότητας της κοινωνίας, αλλά και για τη στελέχωση των υπηρεσιών. Γιατί υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στελέχωσης», τόνισε καταληκτικά.

Μάντζος: «Όλα περιστρέφονται γύρω από μία ιερή λέξη: Πρόληψη»

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «πάνω σε αυτές τις στάχτες, οφείλει όλη η Ελλάδα και πρώτη η πολιτική ζωή του τόπου να αρθρώσουμε μια φωνή επιτέλους πειστική, αξιόπιστη, που να ανταποκρίνεται στις συλλογικές ανάγκες για έναν ειλικρινή διάλογο για την πολιτική προστασία, την κλιματική κρίση και την κρίση στα δάση».

Υπογράμμισε πως «είναι ένα πράγμα η πυρόσβεση και άλλο η προληπτική προσέγγιση στα δάση, κάτι που πρέπει να το κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όλα περιστρέφονται γύρω από μία λέξη που είναι ιερή: Πρόληψη», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «δίπλα στην πρόληψη είναι η άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων, τις πρώτες ώρες των συμβάντων.

»Πρόληψη σημαίνει να έχουμε τα μέσα που πρέπει, στους χρόνους που πρέπει, με τη χρηματοδότηση που πρέπει και στη διάθεση όλων των Αρχών που οφείλουν να συνδράμουν».

Ως προς τους πυροσβέστες, ο Δημήτρης Μάντζος ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε μόνο με τους αξιέπαινους εθελοντές και συμβασιούχους να καλύπτουμε τα οργανικά κενά του Πυροσβεστικού Σώματος», ενώ μίλησε ξανά για την ανάγκη αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων.

«Η ΝΔ πρέπει να λύσει τη σχέση της με την αλήθεια»

«Επιτέλους, τρία χρόνια μετά το νόμο του 2020 για την Πολιτική Προστασία και το νέο υπουργείο που λειτουργεί ήδη, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο. Και να ξέρουν όλοι, και η κεντρική διοίκηση και η πολιτική προστασία και η τοπική αυτοδιοίκηση τι να κάνουν», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών RescEU, ο κ. Μάντζος τόνισε πως «ακούσαμε ότι το RescEU είναι σχεδόν δημιούργημα του κ. Μητσοτάκη και του κ. Στυλιανίδη. Λυπάμαι πολύ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν εισηγητής, ως ευρωβουλευτής τότε. Δεν ήταν καν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία όταν ξεκίνησε το RescEU. Το λέω αυτό, διότι η ΝΔ κάποια στιγμή πρέπει να λύσει συνολικά και συλλογικά τη σχέση της με την αλήθεια».