Σε υψηλό πενταμήνου εκτοξεύτηκαν οι τιμές του σιταριού στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο κατά 2%, καθώς οι αλλεπάλληλες επιθέσεις της Ρωσίας στα ουκρανικά λιμάνια και στις υποδομές σιτηρών πυροδοτούν ανησυχία για τις παγκόσμιες προμήθειες και την επισιτιστική ασφάλεια.

Κρεμλίνο: Αδύνατον να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά η Ρωσία

Πάνω το καλαμπόκι, κάτω η σόγια

Σύμφωνα με έμπορο σιτηρών από τη Σιγκαπούρη, ο οποίος μίλησε στο Reuters, «η επιβράδυνση στις ουκρανικές εξαγωγές έχει τιμολογηθεί στην αγορά και οι αγοραστές περιμένουν τώρα να δουν τι θα συμβεί με τις εξαγωγές ρωσικού σιταριού», ενώ εκτίμησε ότι οι περιορισμοί στην κίνηση πλοίων από τη Ρωσία θα είναι ανοδικοί παράγοντες για τις τιμές.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σίτου στο Chicago Board of Trade (CBOT) ανέβηκε κατά 2% στα 7,72-1/2 δολάρια/μπούσελ τα ξημερώματα σήμερα, έχοντας νωρίτερα αγγίξει ακόμη και τα  7,77-1/4 δολάρια/βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου.

Το καλαμπόκι αυξήθηκε 0,1% στα 5,21 δολάρια/μπούσελ ενώ η σόγια υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,1% στα 5,21 δολάρια/μπούσελ.

Ανησυχίες

Η Ρωσία κατέστρεψε αποθήκες ουκρανικών σιτηρών στον ποταμό Δούναβη σε επίθεση με drone τη Δευτέρα, στοχεύοντας μια ζωτικής σημασίας εξαγωγική οδό για το Κίεβο, μετά από αντίστοιχες επιθέσεις τις προηγούμενες μέρες στην Οδησσό, αφότου η Ρωσία υποχώρησε από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και έχοντας προειδοποιήσει πως όποιιο πλοίο πλέει στην περιοχή θα θεωρείται στρατιωτικός στόχος.

Ο  γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για καταστροφικές επιπτώσεις στις «ευάλωτες χώρες που αγωνίζονται να ταΐσουν τους λαούς τους».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου θα αναδείξει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να διευκολύνει τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κένυα και στη Σομαλία και θα τονίσει ότι η έξοδος της Μόσχας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τα αφρικανικά κράτη.

Παγκόσμια παραγωγή

Η παγκόσμια εικόνα για την παραγωγή σιτηρών ενισχύει τον προβληματισμό για την επάρκεια και την κανονική ροή σιτηρών στις αγορές.

Η υπηρεσία παρακολούθησης των καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα υποβάθμισε περαιτέρω τις προβλέψεις της για την απόδοση των καλλιεργειών φέτος, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών, των ελαιούχων σπόρων και των ζαχαρότευτλων, εξαιτίας των παρατεταμένων ξηροθερμικών συνθηκών.

Στη Βραζιλία, μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδα, είχε συγκομιστεί το 47% της έκτασης που φυτεύτηκε για τη δεύτερη καλλιέργεια καλαμποκιού σε κεντρικές και νότιες περιοχές σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων AgRural.

Μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων του Σικάγο χθες Δευτέρα, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αξιολόγησε την κατάσταση του 57% της καλλιέργειας καλαμποκιού των ΗΠΑ ως «καλή μέχρι άριστη»,  σταθερή με την προηγούμενη εβδομάδα παρά τις εμπορικές προσδοκίες για ελαφρά βελτίωση.

Οι εβδομαδιαίες αξιολογήσεις του USDA για τη σόγια και το ανοιξιάτικο σιτάρι είναι μειωμένες, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να παραμείνουν τουλάχιστον σταθερές.