Στα δεκάδες μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την Ελλάδα, αναφέρθηκε, όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα Δευτέρα στη Βουλή, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν», ενώ ανέφερε ότι δεν χάθηκε καμία ζωή.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα εκδηλώνεται με μεγαλύτερες καταστροφές»

«Η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας βρίσκει τη χώρα μας σε μάχη με την Κλιματική κρίση» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην Ρόδο είπε ότι «Βιώσαμε τον όλεθρο και τελευταία στη Ρόδο. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε συνεχείς αναζωπυρώσεις. Παρά την επέλαση της φωτιάς, δεν υπήρξε κανένας σοβαρός τραυματισμός. Το φετινό καλοκαίρι έχει απανωτούς καύσωνες. Τα μεσογειακά μας δάση ήταν πάντα επιρρεπή στις πυρκαγιές. Στη Ρόδο έχουμε 6 μποφόρ και μετά τη δεύτερη μέρα οι φλόγες κάλυψαν μια τεράστια έκταση. Κι αυτό ενώ επιχειρούσαν 15 εναέρια μέσα».

«Χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν εγκαίρως σε ασφαλή σημεία. Η αναμέτρηση ήταν και είναι άνιση και έτσι θα συνεχιστεί αν συνεχιστούν οι καιρικές συνθήκες. Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή. Τα λόγια μου είναι ειλικρινή και περιγράφουν την αλήθεια. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν» πρόσεθεσε.

Για τις εκκενώσεις και το 112

«Θα δούμε το ενδεχόμενο εμπρησμών ή αμέλειας» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενους στους κατοίκους της Ρόδου είπε ότι «Μέσα σε αυτό το δράμα αναδείχθηκε ο ηρωισμός των Ροδιτών. Όλος ο πληθυσμός εντάχθηκε δίπλα στην Πολιτεία και βοήθησε τους τουρίστες. Τους ευχαριστώ όλους. Είναι κάτι που αναγνωρίζουν πρώτοι οι ίδιοι οι τουρίστες και ο διεθνής Τύπος. Παράδοξο είναι ότι ακούμε πάλι για ανετοιμότητα του κράτους. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα εκδηλώνεται με μεγαλύτερες καταστροφές. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν πρέπει να αρκείται σε όποια πρόοδο. Πρέπει να προσαρμόζουμε τις πρωτοβουλίες σε αυτές τις συνθήκες. Απαιτείται όμως και αλλαγή κουλτούρας. Από την Πολιτεία μέχρι τον πολίτη. Το κράτος ήταν παρών και ενισχυμένο όσο ποτέ».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις εκκενώσεις: «Μπορούμε από ένα σύγχρονο κτήριο να επιβλέπουμε τις επιχειρήσεις. Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν δεν είχαμε κάνει αυτές τις αλλαγές. Θα ήθελα να μην ακουστεί το επιχείρημα ότι τάχα αρκούμαστε στις εκκενώσεις. Το 112 έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Κι αυτό έχει το δικό του ειδικό βάρος μετά την τραγωδία στο Μάτι. Ναι, έχουμε τον τρόπο να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις με ασφάλεια και να προστατεύουμε τους ανθρώπους».

Για την ψήφιση του νομοσχεδίου

Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι: «Δεν υπάρχουν ψηφοφόροι 2 ταχυτήτων. Έχουμε χρέος να ενθαρρύνουμε να ψηφίσει η Ομογένεια. Η πρωτοβουλία ξεπερνά το αυτονόητο δικαίωμα. Θέλουμε πιο ενεργή τη συμμετοχή των Αποδήμων. Θέλουμε να εμπλουτίσουμε και την εσωτερική πολιτική ζωή. Αναφερόμαστε ουσιαστικά σε 3-4 γενιές ξενιτεμένων. Όλοι ανεξαρτήτως το που βρίσκονται αποτελούν πρεσβευτές της χώρας που γίνονται και μαχητές όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Ο νόμος αφορά και στους νέους που έφυγαν για μια καλύτερη ζωή. Σε όλους αυτούς λέμε ότι τους θέλουμε δραστήριους Έλληνες πολίτες και η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για να επιστρέψουν».

Αύριο η ψηφοφορία

Για την ψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την συνταγματική διάταξη (Σ.51παρ.4) , απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους στην Ολομέλεια. Υπενθυμίζεται πως η σχετική ψηφοφορία θα γίνει αύριο.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της Αρχής, στη συζήτηση και ψήφιση τους την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης έχουν ταχθεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΝΙΚΗ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Καταψήφισαν ΚΚΕ ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Οι Σπαρτιάτες άλλαξαν γραμμή και από υπέρ στο ν/σ δηλώνουν «παρών». Ο εισηγητής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στην αρχή είχαμε πει ότι θα υπερψηφίσουμε προς το παρόν όμως εμμένουμε στο «παρών».

Δείτε live την τοποθέτηση του πρωθυπουργού: