Είναι ευχάριστο να βλέπεις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια να προσφέρουν ποδήλατα για μετακίνηση στην ατέλειωτη παραλία. Όπως είναι επίσης ελπιδοφόρο τα τουριστικά καταλύματα, τα εστιατόρια και τα καφέ να προσφέρουν υποδομές και θέσεις στάθμευσης για το ποδήλατο. Μπράβο στους επαγγελματίες της περιοχής για τις πρωτοβουλίες τους. Το περίπου 2 χλμ πλακόστρωτο παράλληλα με την παραλία σίγουρα βοηθάει. Έτσι, θα δει κανείς μικρά παιδιά, μεγαλύτερους αλλά και ηλικιωμένους να κάνουν τη βόλτα τους με το ποδήλατο στην παραλία, ή να πηγαίνουν με ποδήλατο για μπάνιο. Αρκετοί είναι δε και οι εργαζόμενοι που επιλέγουν να μετακινηθούν με το ποδήλατο στα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις.

Αλλά επειδή πάντα το καλό μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερο θα ήταν μία ωραία ιδέα – ας το σκεφτούν οι υπεύθυνοι του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας  – η κατασκευή ενός σύγχρονου και πρακτικού ποδηλατόδρομου σε μέρος του πλακόστρωτου. Η Εύβοια ανέκαθεν πρωτοπορούσε στην προστασία του περιβάλλοντος και στην τουριστική ανάπτυξη χωρίς υπερβολές, με σεβασμό στη φύση. Το ποδήλατο μπορεί να έχει σημαντική συμβολή σ’ αυτό τον τομέα, ειδικά αυτήν την περίοδο που η Εύβοια επιχειρεί να επουλώσει τις «πληγές» της από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021. Χρέος των περιφερειακών και δημοτικών αρχών είναι να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους και στην προώθηση της χρήσης ποδηλάτου και της μετακίνησης με ποδήλατο στους παραθεριστικούς οικισμούς και όχι μόνο.

Όμως αυτό δεν είναι μία παραίνεση μόνο για την Εύβοια. Όλες οι Ελληνικές πόλεις θα πρέπει να ακολουθήσουν και να… εμπλουτίσουν το παράδειγμα της Αγκάλης. Είμαστε στο 2023, σε καιρούς κλιματικής αλλαγής και κρίσης. Το ποδήλατο είναι ένα «πράσινο» μέσο μετακίνησης. Ας το αγκαλιάσουμε. Ας βοηθήσουμε τη ζωή μας αλλά και τον τουρισμό!