Η μία μετά την άλλη οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ανακοίνωσαν χθες επισήμως εκπτώσεις και προσφορές στα εισιτήρια των επιβατών και των αυτοκινήτων, στον απόηχο της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου η κυβέρνηση ζήτησε από τους ακτοπλόους μείωση του κόστους μεταφοράς για τη μέση ελληνική οικογένεια.

Οπως εκτιμούν ακτοπλοϊκοί κύκλοι, οι εκπτώσεις αυτές θα ωφελήσουν πάνω από 2 εκατ. επιβάτες που θα ταξιδέψουν από την προσεχή Δευτέρα μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Επίσης να σημειωθεί ότι ήδη καταγράφονται ακυρώσεις εισιτηρίων από μελλοντικούς επιβάτες οι οποίοι σπεύδουν να κερδίσουν με νέα κράτηση αξιοποιώντας τις προσφορές.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έγραψε χαρακτηριστικά πως «οι κινήσεις της κυβέρνησης για φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια έπιασαν τόπο».

Ειδικότερα η μεγαλύτερη εταιρεία της ακτοπλοΐας με δρομολόγια σε όλο το Αιγαίο, η Attica Group, μητρική εταιρεία των Blue Star Ferries και Hellenic Seaways, ανακοίνωσε έκπτωση 20% σε οικογένειες και παρέες 3 έως 5 ατόμων σε οικονομική θέση και αριθμημένα καθίσματα με ένα ΙΧ για ταξίδια από τη Δευτέρα 17/7/23 έως την Κυριακή 10/9/23 σε όλα τα δρομολόγια από Πειραιά για τα ελληνικά νησιά, τόσο στη μετάβαση όσο και στην επιστροφή.

Επίσης έκπτωση 50% στα εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού για όλους τους προορισμούς του ομίλου σε Κυκλάδες, Σαρωνικό, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο, Σποράδες και Κρήτη, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να πληρώνουν μόνο το 5% του συνολικού ναύλου.

Ακόμη έκπτωση 40% έως 30/9/23 στα εισιτήρια επιβατών και ΙΧ σε όσους επιλέξουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές τα νησιά Λέρο, Κω, Χίο, Λέσβο και Σάμο, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος HOTEL & FERRY, το οποίο στηρίζει για 8η συνεχή χρονιά την προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε λόγω της προσφυγικής κρίσης των προηγούμενων ετών.

Παράλληλα αύξησε από 40.000 σε 100.000 τα εκπτωτικά εισιτήρια αξίας 20 ευρώ και την παροχή έκπτωσης 20% σε 125.000 από 80.000 εισιτήρια οικονομικής θέσης σε πάνω από 5.000 δρομολόγια στους νησιωτικούς προορισμούς του ομίλου.

Οπως επισημαίνεται, οι ανωτέρω εκπτώσεις έρχονται να προστεθούν στις εκπτώσεις και προσφορές που παρέχουν οι εταιρείες του ομίλου Attica εδώ και αρκετό καιρό και αφορούν εκπτωτικά προγράμματα (SeaSmiles, συνδρομητές Cosmote και Vodafone, φοιτητές, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι κ.λπ.).

Η Fast Ferries ανακοίνωσε τη θέσπιση «ημέρας εκπτωτικού ναυλολογίου» και από 19/7/2023 και έως 6/9/2023 κάθε Τετάρτη θα προσφέρει εκπτωτικό ναυλολόγιο μειωμένο κατά 20% σε όλα της τα δρομολόγια από/προς Ραφήνα, για όλες τις θέσεις επιβατών, καθώς και στα εισιτήρια ΙΧ επιβατικών οχημάτων και μοτοσικλετών. Επίσης ισχύουν οι εκπτώσεις που παραδοσιακά έκανε πέραν των υποχρεωτικών σε όλα της τα δρομολόγια.

Η Golden Star Ferries ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει έκπτωση 20% με τα συμβατικά της πλοία, για το διάστημα από 17 Ιουλίου έως και 10 Σεπτεμβρίου, κάθε Τρίτη, σε ατομικά εισιτήρια (οικονομική και διακεκριμένη θέση καθώς και αεροπορικού τύπου κάθισμα), σε αυτοκίνητα και δίκυκλα, ενώ ισχύουν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και οι εμπορικές εκπτώσεις σε τρίτεκνες οικογένειες, σε ένστολους κ.λπ.

Η Seajets ανακοίνωσε ότι από τη 18η Ιουλίου και για ταξίδια έως και τη 18η Σεπτεμβρίου προσφέρει 30% έκπτωση στα εισιτήρια επιστροφής επιβάτη και οχήματος με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίων σε δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα, Σητεία, Βόλο, Λαύριο, Σύρο, Ανάφη.

Επίσης έκπτωση μόνιμου κατοίκου 20% στα εισιτήρια επιβάτη σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Εκπτωση τριτέκνων 30% στα εισιτήρια επιστροφής επιβάτη με την ταυτόχρονη έκδοση εισιτηρίων μετ’ επιστροφής στα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα, Σητεία, Βόλο, Λαύριο, Σύρο, Ανάφη (για τους πολύτεκνους ισχύει ήδη η έκπτωση 50%).