Ρώσοι βουλευτές της κάτω Βουλής ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας νέας νομοθεσίας που θα καθιστά παράνομο τη διαδικασία επιβεβαίωσης φύλου.

«Η Δούμα απαγόρευσε τη διαδικασία επιβεβαίωσης φύλου στη Ρωσία. Οι σχετικές αλλαγές στη νομοθεσία, με πρωτοβουλία του προέδρου της Κρατικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν και των βουλευτών όλων των παρατάξεων, υιοθετήθηκαν στην τελική εκδοχή ομόφωνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Δούμας.

«Η απόφαση αυτή θα προστατεύσει τους πολίτες και τα παιδιά μας», ανέφερε ο Βολοντίν σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η νέα νομοθεσία πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την άνω Βουλή και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πριν τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο, πρόκειται για βήματα που θεωρούνται τυπικά καθώς οι βουλευτές είναι πιστοί στις «γραμμές» του Κρεμλίνου.

Στην ανακοίνωση της Δούμας αναφέρεται ότι η νέα νομοθεσία θα έχει σαρωτικές συνέπειες για τα τρανς άτομα: «Οι πολίτες που έχουν ήδη προχωρήσει σε φυλομετάβαση (σημείωση συντάκτη: η Δούμα επέλεξε να χρησιμοποιήσει μη πολιτικώς ορθή γλώσσα αναφερόμενη σε πολίτες που έχουν «αλλάξει φύλο») θα απαγορεύεται να υιοθετούν παιδιά και οι γάμοι τους θα ακυρώνονται».

Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία έχει αρχίσει να υιοθετεί σειρά νομοθεσιών εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με στόχο να αντιμετωπίσει αυτό που οι αρχές θεωρούν ως «αποκλίνουσα συμπεριφορά που έχει επηρεαστεί από τη Δύση».

Οι νομοθέτες κινήθηκαν πέρυσι για να απαγορεύσουν την «προπαγάνδα μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» μεταξύ ενηλίκων. Αυτή η πρωτοβουλία γρήγορα σφραγίστηκε και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, κάθε θετική ή ακόμα και ουδέτερη εκπροσώπηση των LGBTQ+ ατόμων σε ταινίες, λογοτεχνία ή μέσα ενημέρωσης τέθηκε εκτός νόμου, σύμφωνα με το AP.

Ο Nef Cellarius, συντονιστής του προγράμματος συμβουλευτικής στην ομάδα δικαιωμάτων LGBTQ+ Coming Out, είπε στο AP ότι τα ήδη υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και οι σκέψεις αυτοκτονίας είναι πιθανό να αυξηθούν μεταξύ των τρανς μόλις εγκριθεί το νομοσχέδιο. Μια άλλη αρνητική συνέπεια αυτού θα μπορούσε να είναι η εμφάνιση μιας ανεξέλεγκτης μαύρης αγοράς για τις εγχειρήσεις επιβεβαίωσης φύλου.

Υπάρχει μια νέα διάταξη, ωστόσο, που μπορεί να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για ορισμένα τρανς άτομα, σύμφωνα με τον δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Max Olenichev, ο οποίος συνεργάζεται με τη ρωσική LGBTQ+ κοινότητα. Επιτρέπει μια «μεταβατική περίοδο» σε όσους έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου αλλά δεν έχουν αλλάξει ακόμη φύλο στα επίσημα έγγραφα για να το κάνουν, είπε ο Olenichev στο AP.