Οι 12 καταδικασμένοι για τη δολοφονία του Άλκη και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, που κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι από το δικαστήριο πρότειναν μέσω των συνηγόρων τους να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά όπως αυτό του πρότερου έντιμου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας καθώς και του νεαρού της ηλικίας (κάτω των 25 ετών).

Η εισαγγελέας της δίκης απέρριψε για τον κάθε ένα από τους κατηγορουμένους τις εισηγήσεις για ελαφρυντικά, επικαλούμενη τη νομολογία και αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Οι γονείς του Άλκη φτάνοντας στο δικαστήριο

Η εισαγγελέας επικαλέστηκε αποφάσεις του Άρειου Πάγου για ελαφρυντικές περιστάσεις που ταυτίζονται με την υπόθεση.

Σχετικά με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας η κ. Κλιάμπα είπε για τους «12»:

«Είχαμε μία ομολογία. Ισχυρίστηκαν ότι ομολόγησαν τις πράξεις τους αλλά ομολόγησαν επιλεκτικά και όχι τις πράξεις τους αλλά τη συμμετοχή τους και την παρουσία τους στην επίθεση. Αν ήθελαν να ομολογήσουν θα έλεγαν ότι έστω άγγιξαν τον Άλκη.

Ομολογίες σε αυτή την αίθουσα δεν ακούστηκαν και αυτό αποδεικνύει γενικά τη στάση ζωής τους, την έλλειψη μεταμέλειας και τον προσχεδιασμό. Ακούσαμε “συγγνώμη” αλλά κατά τη γνώμη μου ήταν ξένη. H συγγνώμη απαιτεί συναίσθηση και ενσυναίσθηση, δύο στοιχεία που δεν διαφάνηκαν. Ήταν συνειδητή επιλογή να τελέσουν όσα τέλεσαν. Επίσης, όλοι τους συμβουλεύτηκαν δικηγόρους και άρα δεν έπραξαν αυτοβούλως».

Για το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας

Για την ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας (ζητήθηκε από όλους) και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου (ζητήθηκε από τους 11)  η εισαγγελική αρχή γνωμοδότησε λέγοντας πως απέναντί μας «έχουμε 12 νέους σε ηλικία κατηγορούμενους αλλά 12 ολοκληρωμένες προσωπικότητες. 12 κατηγορούμενους που εργάζονται, άλλοι συνδράμουν στις οικογένειές τους, άλλοι ζουν μόνοι τους, είναι ανεξάρτητοι και ορίζουν τις ζωές τους.

Δεν διακρίνονται από ανωριμότητα. 12 νέους κατηγορούμενους που μεταξύ άλλων δεν τέλεσαν ένα οπαδικό επεισόδιο όπως όλα τα άλλα γιατί είχαμε απόφαση, οργάνωση, υποδομή και ήταν συνειδητή επιλογή κατόπιν ώριμης σκέψης.

Η επιλογή ήταν συνειδητή γιατί όλοι είναι οργανωμένοι, ακολουθούσαν την ομάδα σε ταξίδια ακόμα και κατά τη διάρκεια του covid, γεγονός που συνηγορεί πως το πάθος για την ομάδα και το μίσος για τον εχθρό αναδεικνύει το μη σύννομο του βίου.

Τα εγκλήματά τους δεν αποτελούν εξαίρεση στη σταθερή στάση ζωής τους. Ορισμένοι χρήση ναρκωτικών, ορισμένοι οπλοφορία, ορισμένοι εμπλοκή σε άλλα επεισόδια. Δεν εξετράπησαν ξαφνικά σε αυτή τη βαρύτατη εγκληματική συμπεριφορά».

Δεν μετανόησαν

Αναφορικά με την ειλικρινή μεταμέλεια η κ. Κλιάμπα τόνισε πως «Έχουμε 12 νέους μεν αλλά καθόλου επιπόλαιους γιατί τα μέτρησαν όλα. Απέκρυψαν σχεδόν τα πάντα και παραδέχθηκαν μόνο όσα δεν μπορούσαν να αντικρούσουν και πάλι τα έφεραν στα μέτρα τους. Δεν πόνεσαν και δεν μετανόησαν για όσα έκαναν και δεν αποδέχθηκαν την εγκληματική συμπεριφορά τους. Εκμεταλλεύτηκαν το λευκό ποινικό μητρώο».

Τέλος για την ελαφρυντική περίσταση της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς (στα καταστήματα κράτησης) η εισαγγελέας επεσήμανε πως «οι κατηγορούμενοι θεωρούν πως η τυπική συμπεριφορά εντός της φυλακής αποτελεί ελαφρυντικό πρόσημο και απόδειξη μεταμέλειας. Αλλά η συμπεριφορά στη φυλακή θεωρώ ότι είναι προσχηματική και όχι αυτόβουλη για να πετύχουν την αναγνώριση ελαφρυντικών και την μείωση ημερών κράτησης»

«Αν είχαν μεταμεληθεί θα είχαν μιλήσει. Θα είχε μιλήσει έστω και ένας και θα είχε πει τι είχε γίνει πραγματικά εκείνο το βράδυ και τι είδε, ποιος άγγιξε έστω τον Αλκη. Με την πριν και την μετά στάση τους απέδειξαν πως τα ελαφρυντικά που αιτούνται δεν μπορούν να εφαρμοστούν», εξήγησε η εισαγγελέας και κατέληξε λέγοντας «Το δικαστήριο δεν συγχωρεί αλλά κρίνει αμερόληπτα».  

Υπενθυμίζεται ότι οι 12 καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις:

– Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

– Ο 10ος ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

– Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος ομόφωνα για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης, κατά περίπτωση, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.