Επιταχύνονται τα ερευνητικά προγράμματα της Helleniq Energy στα δύο θαλάσσια μπλοκ του Ιονίου Πελάγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία που έχει μισθώσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στις παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» είναι έτοιμη να περάσει στο επόμενο στάδιο των εργασιών.

Οι γεωτρήσεις

Με βάση τη συμβατική της υποχρέωση, η Helleniq Energy θα πρέπει να προχωρήσει στην πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.

Ωστόσο, η παραχωρησιούχος τις έχει ήδη εκτελέσει στο τέλος του περασμένου Φθινοπώρου. Άρα φέρνει πιο κοντά τη φάση των ερευνητικών γεωτρήσεων.

Η επενδυτική απόφαση

Όπως έκανε πρόσφατα γνωστό ο CEO της Helleniq Energy κ. Ανδρέας Σιάμισης ο όμιλος για τις δύο συγκεκριμένες παραχωρήσεις αναμένεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση προς το τέλος του 2024.

Θα πρέπει να επεξεργαστεί τα σε δεδομένα που συνέλεξε το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος από τα δύο μπλοκ του Ιονίου Πελάγους.

Η Κρήτη

Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο πολλά υποσχόμενα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης, «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά», οι πληροφορίες θέλουν πως η κοινοπραξία ExxonMobil και Helleniq Energy έχει ήδη στα χέρια της τα πρώτα fast track αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2023. Αναμένουν όλο το πακέτο των δεδομένων προκειμένου να προχωρήσουν στηυν ερμηνεία και την ανάλυση τους κι έπειτα να ακολουθήσει, εντός του επόμενου έτους, η λήψη της επενδυτικής απόφασης για τις γεωτρήσεις και στα συγκεκριμένα μπλοκ.

Επενδυτές

Την ίδια στιγμή, και όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η Helleniq Energy βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρου για τις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί αφενός στη δραστηριοποίηση ενός εμπειρότερου παίκτη στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και αφετέρου στον περιορισμό του οικονομικού βάρους που απαιτείται για τη διενέργεια των γεωτρήσεων.

Στην αναζήτηση εταίρου, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, βρίσκεται και η Energean για το χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων.

Τα Ιωάννινα

Πρόκειται για την πιο ώριμη παράχωρηση από τις συνολικά έξι στην ελληνική επικράτεια. Με βάση τον στόχο που έχει θέσει η ΕΔΕΥΕΠ η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή της Ηπείρου αναμένεται προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024. Ωστόσο, από την Energean, θέτουν μια σειρά προϋποθέσεων για την εκτέλεση των συγκεκριμένων γεωτρητικών εργασιών. Όπως η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων, η προετοιμασία του εργοταξίου στην περιοχή και φυσικά η μίσθωση και του γεωτρύπανου.

Πηγή ΟΤ