Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, συνεχίζοντας την 24χρονη επιτυχημένη πορεία του, διοργανώνει και φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων και κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops από τις 23 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου στη Νίσυρο.  Πρόκειται για το μοναδικό ελληνικό πρόγραμμα που από το 2000 χρηματοδοτήθηκε και χρηματοδοτείται από το Creative Europe MEDIA / training τιμώντας τη χώρα μας και συνεισφέροντας ουσιαστικά στην εγχώρια οπτικοακουστική αγορά. Ταυτόχρονα, είναι και ένα από τα ελάχιστα προγράμματα πανευρωπαϊκά, που λαμβάνουν συνεχώς χρηματοδότηση όλα αυτά τα χρόνια.

Χάρη στη συστηματική και ουσιαστική δουλειά που γίνεται, ο αριθμός και το επίπεδο των αιτήσεων αυξάνεται κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, από τις 150 αιτήσεις και 244 δημιουργούς (σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς) από 44 χώρες (ανάμεσα στις οποίες Αργεντινή, Βέλγιο, Κόστα Ρίκα, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μεξικό, Παλαιστίνη κλπ), επιλέχθηκαν 58 κινηματογραφιστές με 25 σενάρια ταινιών, 4 σχέδια τηλεοπτικών σειρών, 6 υπό ανάπτυξη ντοκιμαντέρ και 8 εκπαιδευόμενοι βοηθοί καθηγητές.

Συνολικά 66 συμμετέχοντες από όλες τις μεριές της Ευρώπης και του κόσμου αυτές τις ημέρες βρίσκονται στη μαγευτική ηφαιστιακή Νισυρο, όπου μαζί με τους καθηγητές, το προσωπικό, τους προσκεκλημμένους και τους σπουδαστές για δύο εβδομάδες εργάζονται εντατικά στα πρότζεκτς τους. Παράλληλα, γνωρίζουν τη χώρα μας, συνεισφέροντας στην τοπική ανάπτυξη και την ευημερία.

Η εκπαιδευτική ομάδα του Ινστιτούτου αποτελείται για την ανάπτυξη σεναρίου και project από τους Χριστίνα Λαζαρίδη, (διευθύντρια σπουδών ΜΙΚ, τ. διευθύντρια του τμήματος σεναρίου στο μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Columbia της Ν. Υόρκης, με υποψηφιότητες για Όσκαρ στο ενεργητικό της), Jan Fleischer (καθηγητής σεναρίου στην FAMU, τ. National Film and Television School του Λονδίνου), Νίκο Παναγιωτόπουλο, συγγραφέα, σεναριογράφο με τεράστια εμπειρία στο χώρο της ανάπτυξης σεναρίου, Ana Sanz Magallón, επιμελήτρια σεναρίων (με πάνω από 30 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές).

Στην ίδια ομάδα ανήκουν επίσης οι Δημήτρης Εμμανουηλίδης σκηνοθέτης-σεναριογράφος (επιμελητής σεναρίου σε συνεργασία με διάφορα προγράμματα ανάπτυξης σεναρίου), Michel Sabbe σεναριογράφος για κινηματογράφο και τηλεόραση, Ove Jensen, καθηγητής ανάπτυξης ντοκιμαντέρ, με τεράστια εμπειρία στο χώρο, συνεργάτης με το EDN, το European Film Market, Sunny Side of the Doc και το MIPDOC, Marco Gastine, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ανάπτυξης ντοκιμαντέρ, Anna Ciennik, επιμελήτρια σεναρίων, Christian Routh καθηγητής και συν-Διευθυντής Σπουδών του SCRIPTEAST με έδρα την Ισπανία, με τεράστια εμπειρία στο χώρ της ανάπτυξης ταινιών και Ηλίας Δημητρίου, σκηνοθέτης ταινιών, ντοκιμαντέρ και θεατρικών έργων, συνεργάτης της ΕΡΤ, συντονιστής του προγράμματος ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ.

Στην παραγωγή και την υλοποίηση θα δουλέψουν με τους συμμετέχοντες οι Simon de Santiago (παραγωγός ταινιών όπως «Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ», «ΑΓΟΡΑ», «REGRESSION» του Alejandro Amenábar και «BIUTIFUL» του Alejandro González Iñárritu), Martina Bleis, industry expert στον χώρο της ανάπτυξης σεναρίου, Ana Sanz Magallón, επιμελήτρια σεναρίων (με πάνω από 30 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές).

Στην παραγωγή και την υλοποίηση θα δουλέψουν με τους συμμετέχοντες οι Simon de Santiago (παραγωγός ταινιών όπως «Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ», «ΑΓΟΡΑ», «REGRESSION» του Alejandro Amenábar και «BIUTIFUL» του Alejandro González Iñárritu), Martina Bleis, industry expert στον τομέα των συμπαραγωγών (διευθύντρια του φόρουμ συμπαραγωγών της Berlinale), Marjorie Bendeck, industry expert στον τομέα του pitching (διευθύντρια του Φεστιβάλ Connecting Cottbus) και Isabelle Fauvel (παραγωγός με τεράστια εμπειρία στην ανάπτυξη project, συνεργάτιδα σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά προγράμματα training).

Στο πρόγραμμα φιλοξενείται φέτος ο εκλεκτός σεναριογράφος και παραγωγός από το Βέλγιο/Ολανδία, Nico Moolenaar, γνωστός για τη δουλειά του σαν showrunner και συν-δημιουργός της επιτυχημένης σειράς «UNDERCOVER» και αποκλειστικός συνεργάτης του Netflix στις χώρες BENELUX από το 2022.

Το εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει φέτος μεταξύ άλλων διάλεξη από τον πολύ γνωστό Ισπανό παραγωγό Simon de Santiago (H ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ και ΑΓΟΡΑ του Amenábar, BIUTIFUL του Iñárritu κ.α.) με θέμα: «Ξαναβλέποντας το σενάριο από τη σκοπιά της παραγωγής», προβόλη της ταινίας» EASY»τ ου Andrea Magnani, που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του ΜΙΚ, masterclass από τον τ. Διευθυντή του Ισραηλινού Κέντρου Κινηματογράφου Katriel Schory «Κινηματογράφος – Μία συνεργατική Τέχνη», εργαστήριο από την Christina Lazaridi (Πανεπιστήμιο Columbia) «Σχεδιασμός ιστορίας και Αντίδραση Κοινού: Γράφοντας για το σώμα» και masterclass «Πώς φτιάχνονται οι σειρές: Η διάλεξη του Niels Bohr για ένα επιτυχημένο concept τηλεοπτικής σειράς» από τον Michel Sabbe. Ακόμα, προγραμματίζεται η προβολή δύο επεισοδίων της σειράς «UNDERCOVER» του Nico Moolenaar και masterclass του ίδιου με θέμα «Undercover στο Netflix: τι συμβαίνει στο παρασκήνιο όταν δουλεύεις με μια μεγάλη εταιρία streaming».

Ακολουθεί η λίστα συμμετεχόντων με τα πρότζεκ τους:

Βουλγαρία

Pavla Kotova – BLOCK UNIVERSE

Boiko Boyanov & Stanislav Todorov – THE CRASH

Κόστα Ρίκα / Ισπανία

Cristina Maria Ruiz – SING YOUR SORROWS AWAY

Κύπρος

Αλεξάνδρα Μαθαίου – SHIBBOLETH

Σάββας Σταύρου & Διονύσιος Μανγκάνης – THE ONES LEFT BEHIND

Αίγυπτος

Sondos Shabayek – AND ME TOO

Γερμανία

Oswaldo Díaz Medina – THE PLANET HUACHIMAMORA

Ελλάδα

Φωκίων Μπόγρης – GREEN

Αλέξανδρος Σκούρας – POLYNICES

Iταλία

Federico Peduzzi – APHRODITE

Giulia Pietrozzini, Gregorio Sassoli & Raffaello Vignoli – ASINCRONIE

Fabio Marson, Diego Cenetiempo & Andrea Magnani – FOLLOW ME

Λιθουανία

Danielius Minkevičius, Kornelijus Stuckus & Ieva  Norvilienė – OBLIVION

Παλαιστίνη

Rami Alayan – THE FIRST RAIN

Ρουμανία

Bogdan Theodor Olteanu, Adrian Nicolae & Ana Voicu A LONG-AWAITED VACATION

Alina Serban & Eva Todica – I MATTER

Ισπανία

Isabel Fernández – AMOR FOU

Roger Padilla – ARMENTARIUS

Pedro Collantes de Terán, Paola Botrán & Victorio Alonso Berbel – CHEAPER THAN STEALING

Ian De la Rosa – IVÁN & HADOUM

Mikel Gurrea – SANTS

Marina Rodríguez Colás, Carol Rodríguez Colás & Maria Carla del Rio – THE GANG

Jiajie Yu Yan & Marta Cruañas – TIMES OF LONELINESS, VIOLENCE AND YOUTH

Τουρκία

Serhat Karaaslan – NEVER AGAIN

Ουκρανία

Anna Morozova & Vladyslav Kryvoborodov – VATER

MFI SERIES LAB

Βέλγιο / Γαλλία

Antoine Bourse – APATRIDES

Βουλγαρία

Kristina Hristova – BACK IN YOUR DAY

Marieta Petchanska – HAREM, LAND OF GODDESSES

Κροατία

Karla Lulic – DEAR INSECTS AND OTHER CREEPY STORIES

MFI DOC LAB

Βέλγιο

Philippe Van Meerbeeck – TWILIGHT OF DEMOCRACY

Ελλάδα

Αλεξάνδρα Κατσαρού & Γιολάντα Μαρκοπούλου – HOTEL CAPO D’ISTRIA

Θανάσης Βασιλείου & Χρήστος Χρυσόπουλος – THE MAN WITH THE BROKEN ARM

Λετονία

Andris Gauja & Elza Gauja – BEAUTIFUL VOID

Μεξικό / ΗΠΑ

Santiago Esteinou & Javier Campos – THE FREEDOM OF FIERRO

Σλοβακία

Lucia Kasova, Farah Abou Kharroub & Matej Sotnik – WORLD OF WALLS

Συμμετέχοντες χωρίς πρότζεκτ (βοηθοί εκπαιδευτών)

Domenico Distilo

Ελενα Αθανασιάδου

Ερμιόνη Ευστρατιάδου

Γιάννα Σαρρή

Ιωάννα Βαλσαμίδου

Ερρικα Ζαχαροπούλου

Hermione Efstratiadou

Doruntina Basha

Xenia Puiggros

Observers

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ανδρίκου Χαριτίδου

Δημήτρης Γιαχνής

Αθανάσιος Μπαμπαϊτης

Δέσποινα Δρυ Πεντζάκη

Γεωργία Βιολιτζή

Σχολή Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου

Μαριάννα Μποζαντζόγλου

IEK AKMI

Νικόλας Χατζή