Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη χώρα έως την Παρασκευή 07/07, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει σε κάποιες περιοχές έως και τους 38 βαθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 37-38°C, τόσο σε ηπειρωτικές όσο και σε νησιωτικές περιοχές.

Η μικρή ενίσχυση του μελτεμιού το Σάββατο 08/07 θα συμβάλει στη πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών κατά 1 έως 2°C.

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council κατηγοριοποιεί επιχειρησιακά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες ελληνικές πόλεις.

Σύμφωνα με την εν λόγω κατηγοριοποίηση, την Παρασκευή 07/07 αναμένονται θερμοκρασιακές συνθήκες Κατηγορίας 2 για τις πόλεις των Αθηνών και της Λάρισας. Προβλέπονται λοιπόν κίνδυνοι για την υγεία λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα.

Στις εικόνες 1 και 2 παρουσιάζονται οι χάρτες της νέας μας υπηρεσίας για την Πέμπτη 06/07 και την Παρασκευή 07/07. Το σύνολο των προγνώσεων για την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών παρουσιάζεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://meteo.gr/heatwave.cfm.

Αναλυτική πρόγνωση έως την Κυριακή

Σήμερα Τετάρτη, αναμένεται ο υδράργυρος να δείξει κατά τόπους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο φαίνεται ότι Πέμπτη και Παρασκευή, θα επικρατήσουν ακόμη πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες, με υψηλότερες θερμοκρασίες.

Για αύριο Πέμπτη, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη 6 και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και θα φθάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 31 με 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 33 με 36 και στα νησιά τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή αναμένεται να είναι η πιο ζεστή μέρα της εβδομάδας καθώς η θερμοκρασίας θα ανέβει και άλλο.  Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και στο Ιόνιο πιθανώς μέχρι 8 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Το Σάββατο, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στο βόρειο Αιγαίο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους μέχρι τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Την Κυριακή στα βορειοανατολικά θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις μέχρι τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα.