Νομοσχέδιο, ρυθμίσεις του οποίου θα προβλέπουν τη μετατροπή της κράτησης του 30% στη σύνταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους σε αναλογική, βάσει των ημερών απασχόλησης, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Σκάι.

Τώρα, ο εργαζόμενος συνταξιούχος χάνει αυτόματα το 30% της σύνταξής του για όσο χρονικό διάστημα απασχολείται, αυτό δεν είναι δίκαιο και ενθαρρύνει τη «μαύρη» εργασία, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. «Δεν πρέπει να τιμωρείται ένας συνταξιούχος που για κάποιον λόγο χρειάζεται να συνεχίσει να εργάζεται. Το μέτρο δεν πρέπει να είναι τιμωρητικό. Αυτό που ισχύει τώρα με τη ρύθμιση Κατρούγκαλου είναι μια ποινή, τους απαγορεύει να εργάζονται και άρα ευνοεί τη «μαύρη» εργασία», τόνισε. Διευκρίνισε ότι η κράτηση στη σύνταξη θα είναι ανάλογη των ημερών απασχόλησης.

Oπως έχουν ήδη δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του, δηλαδή 360 ευρώ, ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα. Με αναλογία 15%, εφόσον δουλεύει 15 ημέρες, θα έχει απώλεια 180 ευρώ, δηλαδή τα μισά.

Στο συρτάρι βρίσκεται κι ένα ακόμη σενάριο, που έχει όμως μικρότερη πιθανότητα εφαρμογής και αφορά τη μείωση του «πέναλτι» από το 30% στο 20% ή ακόμη και στο 15%. Αυτό σημαίνει, για το παραπάνω παράδειγμα, ότι με τη μείωση στο 20% η απώλεια υπολογίζεται στα 260 ευρώ (από 360 σήμερα) και στο 15%, στα 195 ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας μίλησε και για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» καθώς, με υπογραφή του, ξεκινά η εκταμίευση των πρώτων δανείων του στεγαστικού προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). «Επιταχύναμε τις διαδικασίες εκταμίευσης των ποσών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε ότι η στεγαστική πολιτική για τους νέους μπαίνει στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής.