Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την Παρασκευή συμφωνία με τη Pfizer και άλλες φαρμακοβιομηχανίες για την προμήθεια εμβολίων σε περίπτωση νέας πανδημίας, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

Η συμφωνία αφορά εμβόλια διαφόρων τεχνολογιών –mRNA, πρωτεϊνικά, ιικού φορέα- και δεν συνδέεται με τα προηγούμενα συμβόλαια για την πανδημία Covid-19.

Στα τέλη Μαΐου, η Κομισιόν είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις Pfizer και BioNtech για αναθεώρηση του προηγούμενου συμβολαίου τους. Με τη συμφωνία περιορίζονται οι ποσότητες εμβολίων Covid-19 που δεσμεύεται να αγοράσει η ΕΕ  και παρατείνεται το περιθώριο παράδοσης μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές οι χώρες-μέλη θα πρέπει να πληρώνουν ένα τέλος για κάθε δόση που ακυρώνεται, χωρίς να είναι γνωστό το ποσό.

Στο προσχέδιο διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες να διαθέσουν το 20% των όποιων εμβολίων, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών για τις ανάγκες των φτωχότερων χωρών, έτσι ώστε να αποτραπεί η επανάληψη της «καταστροφικής αποτυχίας» στη διαχείριση της πανδημίας Covid-19.

Το συμβόλαιο της ΕΕ με τη Pfizer για την Covid-19 είχε φέρει σε δύσκολη θέση την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την αποκάλυψή της ότι αντάλλασσε SMS τον πρόεδρο της εταιρείας Αλβέρτο Μπουρλά.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλο Ο’Ρ’αιλι ζήτησε από την Κομισιόν να βρει και να παραδώσει τα γραπτά μηνύματα της προέδρου της. Η Επιτροπή απάντησε ότι η έρευνα για τα μηνύματα «δεν έφερε αποτέλεσμα», καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης «βραχύβιων, εφήμερων εγγράφων».