Μπορεί η ανταρσία της Wagner να ήταν βραχύβια και τελικά ο Γεβγκένι Πριγκόζιν να αποφάσισε να σταματήσει την «πορεία δικαιοσύνης», όπως την είχε ονομάσει, προς τη Μόσχα μετά και την παρέμβαση του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ωστόσο τα διεθνή ΜΜΕ δεν έχουν σταματήσει να ασχολούνται με το ζήτημα.

Ένα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί είναι γιατί είναι τόσο «αξιοπρόσεκτα ήπιος» ο Πούτιν, όπως σχολιάζει το CNN, ενώ οι New York Times μεταφέρουν την εκτίμηση Αμερικανών αξιωματούχων ότι για την ανταρσία της Wagner γνώριζε εκ των προτέρων ο διαβόητος Σεργκέι Σουροβίκιν, πρώην επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και νυν αναπληρωτής διοικητής.

Ο Σουροβίκιν, μπορεί να αντικαταστάθηκε από τον Βαλέρι Γκερασίμοφ, ο οποίος πήρε τη θέση του στην Ουκρανία, ωστόσο χαίρει εκτίμησης μέσα στον ρωσικό στρατό αφού έπαιξε ρόλο για να αποκρουστεί η ουκρανική αντεπίθεση τον περασμένο χρόνο, όπως τονίζουν ειδικοί.

Σύμφωνα με τους NYT, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σημάδια ότι κι άλλοι Ρώσοι στρατηγοί μπορεί να υποστήριζαν την προσπάθεια του ιδρυτή της Wagner να αλλάξει την ηγεσία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (δηλαδή να αποτελέσουν παρελθόν ο Σεργκέι Σοϊγκού, αλλά και ο προαναφερθείς Γκερασίμοφ).

Σύμφωνα με τωρινούς, αλλά και εν αποστρατεία αξιωματούχους των ΗΠΑ, αποκλείεται ο Πριγκόζιν να ξεκινούσε την ανταρσία του αν δεν πίστευε ότι μπορούσε να κερδίσει με το μέρος του στρατιωτικούς που θα τάσσονταν στο πλευρό του.

Άλλωστε, ο ιδρυτής της Wagner τις πρώτες ώρες της ανταρσίας έλεγε ότι μπορεί και ο μισός ρωσικός στρατός να ήταν έτοιμος να ταχθεί στο πλευρό της Wagner.

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Σουροβίκιν ανάρτησε βίντεο στα social media με τα οποία ζητούσε από τη μισθοφορική οργάνωση να σταματήσει την ανταρσία  και να ακολουθήσει τις εντολές του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ίδιο είχε κάνει και ο αντιστράτηγος Βλαντιμίρ Αλεξέεφ.

Οι δηλώσεις Σουροβίκιν και Αλεξέεφ

Όπως σημειώνουν οι NYT επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Πούτιν τώρα θα κληθεί να εξετάσει αν ο Σουροβίκιν γνώριζε από πριν για την ανταρσία που ετοίμαζε ο Πριγκόζιν και αν ανακαλύψει κάτι τέτοιο, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τον απομακρύνει από τη θέση του στη διοίκηση του ρωσικού στρατού.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει ένα ακόμα «αγκάθι» στην προσπάθειά του να φανεί ισχυρός μετά την ανταρσία της Wagner και να δείξει ότι δεν έχει χάσει τον έλεγχο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει και το σενάριο ο Πούτιν να μην κινηθεί απέναντι στον Σουροβίκιν αν αποδειχθεί ότι μπορεί να ήξερε, αλλά δεν βοήθησε τον Πριγκόζιν.

«Στον Πούτιν δεν αρέσει να αντικαθιστά ανθρώπους», λέει ο Αλεξάντερ Μπάουνοφ, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center. «Αν όμως η μυστική υπηρεσία φέρει φακέλους στο γραφείο του Πούτιν και κάποιοι φάκελοι εμπλέκουν τον Σουροβίνικιν, αυτό μπορεί να αλλάξει».

Τι θέλει να ελπίζει το Κίεβο

Το BBC, από τη δική του μεριά, παρουσιάζει τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του Κιέβου που είναι αισιόδοξοι ότι η ανταρσία της Wagner δείχνει ότι η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξεκινήσει.

«Νομίζω ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει», δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, ο στενότερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο BBC από το Κίεβο υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα μπορέσει να αντέξει την «καταστροφική απώλεια» του κύρους του.

Αυτή ξεκίνησε, όπως είπαν, με την καταστροφική απόφασή του να οργανώσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Η ανταρσία της Wagner και η καταγγελία του Πριγκόζιν για τις αιτιάσεις του Κρεμλίνου για τον πόλεμο ελαχιστοποίησαν τις πιθανότητες του Πούτιν να κρατηθεί στην εξουσία, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους.

«Το καθεστώς του Πούτιν δεν μπορεί να σωθεί», είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.

Μάλιστα, το BBC φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχων όπως του συμβούλου του Ζελένσκι Ποντόλιακ που υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει οργανωμένα δίκτυα μέσα στην πολιτική ελίτ της χώρας που επιθυμούν οι ίδιοι να πάρουν την εξουσία.

Άλλος αξιωματούχος, που μίλησε ανώνυμα, τόνισε ότι στην τελική ο Πριγκόζιν θα πάρει αυτό που ήθελε αφού εκτιμά ότι ο Πούτιν θα καρατομήσει τους Σοϊγκού και Γκερασίμοφ.

«Η πολιτική του ζωή (σ.σ. του Πριγκόζιν) δεν έχει τελειώσει. Δεν θα μείνει εξόριστος στη Λευκορωσία», προέβλεψε ο ίδιος.

Πάντως ο Ποντόλιακ παραδέχθηκε ότι η ανταρσία της Wagner δεν κράτησε τόσο χρονικά για να επηρεάσει τις μάχες που διεξάγονται σε ένα μέτωπο 1.800 χιλιομέτρων, το μεγαλύτερο, όπως είπε, από κάθε άλλο πόλεμο από το 1945 και μετά.