Μπορεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης να δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη τετραετία, δεν θα πρέπει ωστόσο να περάσει απαρατήρητη η ομάδα του Μαξίμου που θα τρέχει όλα τα δύσκολα θέματα. Η task force για τις ειδικές αποστολές δεν έχει πλέον τον Πάνο Πικραμμένο, αλλά έχει δύο νέα πρόσωπα.

Και είναι μια τριανδρία υπουργών Επικρατείας στο Μαξίμου που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα.

Ο ένας είναι ένας «παλιός» στο Μαξίμου, ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος αναμένεται να λάβει πολλά από τα βάρη που έχει το πρωθυπουργικό στρατηγείο, κι αυτός ως υπουργός Επικρατείας.

Ιδιαίτερα οργανωτικός, γνώστης των πολιτικών θεμάτων αλλά και της ανθρωπογεωγραφίας της Νέας Δημοκρατίας, ένας πολύ καλός νομικός μπορεί να προσφέρει με τις γνώσεις του. Ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν σύμβουλος και του Αντώνη Σαμαρά όταν αυτός ήταν πρωθυπουργός και όλοι αναγνωρίζουν τη δυνατότητα που έχει να διαχειρίζεται λεπτά και ιδιαίτερα δύσκολα θέματα που προκύπτουν.

Προεδρικά διατάγματα και νομοσχέδια θα περνούν από το γραφείο του κ. Παπασταύρου.

Το άλλο πρόσωπο είναι ο Μάκης Βορίδης ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας και θα είναι αυτός που θα συνδέει το Μέγαρο Μαξίμου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση. Είναι αυτός που θα επωμιστεί και το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης μιας Βουλής «βαβέλ» με 8 κόμματα, εκ των οποίων τα τέσσερα αλλοπρόσαλλα.

Κυρίως να αντιμετωπίσει το κόμμα των «Σπαρτιατών», αυτό το υβριδικό ακροδεξιό κόμμα που χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης, αλλά και τα όσα θα θελήσει να κάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την Πλεύση Ελευθερίας.

Και για τα οικονομικά

Στη θέση του ως υπουργός Επικρατείας θα παραμείνει ο Ακης Σκέρτσος ο οποίος είχε μια καλή παρουσία ως εκπρόσωπος της ΝΔ στην προεκλογική περίοδο. Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια, έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται πολλά θέματα, κυρίως τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, της στέγασης των νέων κλπ.

Μετά τους τρεις ισχυρούς του Μαξίμου πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Γιάννης Μπρατάκος κρίνεται επιτυχημένος και θα παραμείνει εντός του Μαξίμου και παρά το πρωθυπουργώ.

Μια ακόμη «είσοδος» στους στενούς συνεργάτες, αλλά πλέον περισσότερο αναβαθμισμένος, είναι ο Παύλος Μαρινάκης. Πιστώνεται την οργανωτική εγρήγορση του κόμματος που οδήγησε στη διπλή νίκη στις εκλογές.

Θετική κρίνεται και η εικόνα του στα μέσα ενημέρωσης όπου σήκωσε το βάρος της επικοινωνιακής στρατηγικής της ΝΔ σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας.

Αναλαμβάνει κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά φαίνεται να κρατάει και τη θέση του γραμματέα της ΝΔ προκειμένου να οργανώσει τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Θα έχει στενή συνεργασία με τον Κ. Μητσοτάκη καθώς γνωρίζει καλά και την κομματική γεωγραφία στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Τα πέντε αυτά πρόσωπα είναι η νέα ομάδα του προέδρου της κυβέρνησης.