Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες θα γίνουν παραγγελίες για περισσότερα από 45.000 επιβατικά αεροσκάφη συνολικής αξίας περίπου 8 τρισ. δολαρίων, όπως εκτιμά η αμερικανική Boeing, η οποία μαζί με την ευρωπαϊκή Airbus είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.

Οι νέες αυτές προβλέψεις για παραδόσεις νέων επιβατικών αεροσκαφών από τον κλάδο τα επόμενα 20 χρόνια λαμβάνουν υπόψη και τον συνεχώς αυξανόμενο ακτιβισμό σχετικά με τις εκπομπές ρύπων σύμφωνα με στελέχη της αμερικανικής εταιρείας στο Bloomberg.

Η αμερικανική εταιρεία προβλέπει μείωση σε εμπορικές πτήσεις που είναι μικρότερες από 700 χιλιόμετρα, καθώς οι κυβερνήσεις θα προτρέπουν τους καταναλωτές να στραφούν σε πιο πράσινες μεταφορές, όπως τα τρένα. Για τον λόγο αυτόν η Boeing εκτιμά ότι οι αερομεταφορείς θα βρουν τρόπους να έχουν περίπου 20% περισσότερη παραγωγικότητα από τους στόλους αεροσκαφών τους, μεταβαίνοντας σε πιο μεγάλα αεροπλάνα, τοποθετώντας σε αυτά περισσότερα καθίσματα και κρατώντας τα αεροσκάφη περισσότερες ώρες στον αέρα. Η Boeing αναμένει ότι ο παγκόσμιος στόλος επιβατικών αεροσκαφών θα διπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2042. Η Airbus από την πλευρά της προβλέπει ότι σχεδόν 41.000 επιβατικά αεροσκάφη τύπου τζετ θα εισέλθουν στην αγορά αυτό το διάστημα.

Και οι δύο κατασκευαστές αεροπλάνων αναμένουν ότι τα τζετ επιβατικά στενής  ατράκτου θα κυριαρχήσουν στην αγορά τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η Boeing βλέπει αεροσκάφη όπως το 737 Max και το A320neo της Airbus να αντιπροσωπεύουν το 76% των προβλεπόμενων πωλήσεων, σε σύγκριση με πρόβλεψη 80% από τον ευρωπαίο ανταγωνιστή της, αναφέρει το Bloomberg.

Η Custom Market Insights δημοσίευσε νέα έκθεση για την αγορά επιβατικών αεροσκαφών, σύμφωνα με την οποία η ζήτηση για εμπορικά αεροσκάφη αποτιμήθηκε σε περίπου 151 δισ. δολάρια το 2022 και αναμένεται να φτάσει τα 171 δισ. δολάρια το 2023 και τα 344 δισ. δολάρια το 2030, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 4% κατά την προβλεπόμενη περίοδο 2023-2030.

Η παγκόσμια αγορά εμπορικών αεροσκαφών διευρύνεται ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Η πρόσφατη αύξηση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια ήταν μια από τις κύριες δυνάμεις πίσω από την επέκταση της αγοράς. Ιδιαίτερα οι αναδυόμενες οικονομίες συμβάλλουν σημαντικά σε αυτούς τους τομείς, προωθώντας την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς εμπορικών αεροσκαφών.