Την ηγετική της θέση στους τομείς των παραχωρήσεων και της ενέργειας εδραιώνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσα τόσο από υφιστάμενες συμβάσεις έργων που διαχειρίζεται όσο και από νέες που έχει αναλάβει ή διεκδικεί.

Πρόκειται για δύο τομείς δραστηριότητας, οι οποίοι εξασφαλίζουν σταθερές ταμειακές ροές στον όμιλο με τους μετόχους να απολαμβάνουν στο μέλλον «υψηλές μερισματικές αποδόσεις», όπως σημείωσε χθες άλλωστε και ο πρόεδρος και CEO κ. Γιώργος Περιστέρης. Ήδη, σύμφωνα με όσα υποστήριξε στη γενική συνέλευση, την τελευταία διετία οι μέτοχοι έλαβαν από επιστροφή κεφαλαίου 60 εκ. ευρώ.

«Και τα καλύτερα έρχονται…», είπε χαρακτηριστικά. Και πράγματι από την ομιλία του στους μετόχους ξεδιπλώνεται η στρατηγική του ομίλου. Με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 10 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια και με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο σε ποιοτικά έργα ύψους 5,5 δις ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χτίζει ισχυρότερες θέσεις στις παραχωρήσεις και την ενέργεια.

Οι Παραχωρήσεις

Στις Παραχωρήσεις, εξασφαλίζει για σταθερές ταμειακές ροές με περισσότερα από 1.500 χλμ. αυτοκινητοδρόμων υπό διαχείριση (μετά την προσθήκη της Εγνατίας) και εμβληματικά έργα που αντιστοιχούν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό, η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή κλπ. Παράλληλα, στον τομέα των ΣΔΙΤ, το οδικό τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και η ανάπτυξη του δικτύου υποδομών υπερυψηλών ταχυτήτων internet (ultra fast broadband), έρχονται να καθιερώσουν τον όμιλο στην ηγετική θέση.

Για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες αναμένονται εντός του Ιουλίου προσδοκώντας τη σχετική άδεια, ενώ εντατικά προχωρά το έργο του Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι της Κρήτης, καθώς και η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή όπου η πρόοδος των έργων βρίσκεται στο 60%.

Η Ενέργεια

Στον τομέα της ενέργειας η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο κορυφαίος Έλληνας επενδυτής στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ που μέχρι το φθινόπωρο θα ξεπεράσει τα 1.200 MW, μέχρι το 2026 θα διαμορφωθεί σε 3.000 MW και πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα έχει φτάσει τα 6 GW.

Επίσης διαθέτει έναν εκ των κορυφαίων ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΉΡΩΝ, εισήγαγε πρώτος τα διμερή μακροχρόνια συμβόλαια (PPAs) και πρόσφατα «έσπασε» το φράγμα του 10% στο μερίδιο της αγοράς προμήθειας.

Επιπλέον, προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του πολύ σημαντικού για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έργου της μεγάλης αποθήκευσης στην Αμφιλοχία (680 MW), ενώ σημαντική ισχύς νέων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (κυρίως φωτοβολταϊκών) είναι έτοιμα προς κατασκευή.

Εν ολίγοις, από περίπου 900 MW στο τέλος του 2022, με την προσθήκη του Καφηρέα και της Αμφιλοχίας μόνο, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπεται να έχει υπερδιπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της μέσα σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, να την έχει τριπλασιάσει μέχρι το 2026 και να την έχει εξαπλασιάσει μέχρι το 2029.

Πηγή: ΟΤ