Ξεκίνησαν οι αυτοψίες για την καταγραφή ζημιών στα κτήρια που επλήγησαν από τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες στην Αταλάντη.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 120 κτήρια στις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Δαφνουσίων του Δήμου Λοκρών, εκ των οποίων τα 38 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση (6 ιεροί Ναοί και 32 κατοικίες).

Επιπλέον, έγιναν αυτοψίες και σε 3 σχολικές μονάδες (με συνολικά 5 κτήρια) στις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Ορχομένου του Δήμου Λοκρών, εκ των οποίων το Δημοτικό Σχολείο στη Δημοτική Κοινότητα Ορχομενού (Τοπική Ενότητα Διονύσου) με 3 κτήρια, κρίθηκε ακατάλληλο και χρήζει επισκευών.

Πού πρέπει να δοθεί προσοχή – Τι λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

«Η εστία του χθεσινού σεισμού, δεν έχει σχέση με το γνωστό ρήγμα. Προήλθε από μικρότερο ρήγμα, αρκετά χιλιόμετρα δυτικά της Αταλάντης», σημείωσε, μιλώντας στο in, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη του φαινομένου «είναι ομαλή». Επιπλέον, απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε το φαινόμενο του ντόμινο, εξηγώντας πως το «μέγεθος του σεισμού δεν είναι ικανό να διεγείρει γειτονικά ρήγματα», όπως είναι το ρήγμα της Αταλάντης.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι ακόμη δεν μπορούμε να πούμε αν θα υπάρξει σεισμός μεγαλύτερης έντασης από το συγκεκριμένο ρήγμα καθώς όπως εξήγησε «προς το παρόν δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ο σεισμός αυτός (των 4,8 Ρίχτερ) ήταν ο κύριος». Το φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες και «σε 2 μέρες θα μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι».

Πού να δοθεί προσοχή

Στην ερώτηση αν πρέπει να μας ανησυχεί το φαινόμενο βύθισης της παραλίας στην Αιδηψό, που παρατηρήθηκε μετά τον σεισμό στην Αταλάντη, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε κατηγορηματικά: «Οχι», εξηγώντας ότι «πολλές φορές μετά από σεισμούς προκαλούνται κατολισθήσεις σε παράκτιες ζώνες, καθώς οι αμμώδεις περιοχές είναι επιρρεπείς σε κατολισθήσεις προς τη θάλασσα».

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι χρειάζεται «προσοχή σε τοπικό επίπεδο», καθώς ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλα αποσταθεροποιημένα σημεία, τα οποία «μπορεί να κατολισθήσουν και χωρίς σεισμό».