Μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό πλήττουν (και) τη Γερμανία, η οποία πλέον βλέπει την οικονομία της να απειλείται επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί για να δουλέψουν.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης χρειάζεται κάθε χρόνο τουλάχιστον 400.000 νέους εργαζόμενους για να καλύπτονται οι ανάγκες των εταιρειών – και πλέον φαίνεται δύσκολο να επιτυγχάνεται αυτός ο αριθμός. Οι ανάγκες αφορούν τόσο εγχώριους εργαζόμενους όσο και μετανάστες.

Η χώρα έχει καταφέρει να προσελκύσει αυτόν τον αριθμό των εργαζομένων σε ετήσια βάση στο παρελθόν, με τον αριθμό των μεταναστών να ενισχύεται από όσους κατέφταναν από την Ουκρανία και τη Συρία, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg. Ωστόσο έχει αρχίσει να επικρατεί μεγάλος σκεπτικισμός για το κατά πόσον τελικά οι μετανάστες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά την οικονομία.

Ο σκεπτικισμός οφείλεται σε δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι από τους μετανάστες που έφτασαν στη χώρα το 2015 μόνο περίπου οι μισοί είχαν καταφέρει να βρουν δουλειά εκεί πέντε χρόνια αργότερα. Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στη Γερμανία με τους οποίους μίλησε το Bloomberg παρομοιάζουν τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό με καταστροφή που διαφαίνεται ότι θα συμβεί χωρίς κανένας να κάνει κάτι για αυτό -περίπου όπως συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Bloomberg Economics η Γερμανία θα αντιμετωπίσει την επόμενη δεκαετία τα μεγαλύτερα δημογραφικά προβλήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Δύση. Μόνο η Ιαπωνία – ιστορικά μια πιο κλειστή κοινωνία, με χαμηλότερο ποσοστό γυναικείας συμμετοχής στην οικονομία και ταχύτερη γήρανση του πληθυσμού – βρίσκεται πιο μακριά σε αυτή την επικίνδυνη τροχιά από τη Γερμανία, αναφέρεται.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του χτυπάει κι αυτό το καμπανάκι του κινδύνου. «Οι αντίθετοι άνεμοι από τη γήρανση του πληθυσμού έχουν ήδη φτάσει και θα συνεχίσουν να επιταχύνονται τα επόμενα χρόνια» είπε τον Μάιο ο Κέβιν Φλέτσερ του ΔΝΤ, ο οποίος ηγήθηκε πρόσφατης αποστολής του Ταμείου στη Γερμανία.

Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας στη Γερμανία έφτασε στα υψηλότερα επίπεδά του στα τέλη του περασμένου αιώνα, αλλά η χώρα κατάφερε να αποτρέψει τη δημιουργία προβλημάτων στην οικονομία λόγω των προκλήσεων στο δημογραφικό για αρκετά χρόνια χάρη σε δύο λόγους. Πρώτον, χάρη στην άφιξη εκατομμυρίων μεταναστών και, δεύτερον, χάρη στον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που αρχίζουν να εργάζονται. Αλλά και οι δύο αυτές τάσεις εξασθενούν τώρα, καθώς οι εργαζόμενοι που είχαν γεννηθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φεύγουν από την αγορά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Μόνο με βελτιώσεις στην παραγωγικότητα η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς η χώρα χρειάζεται επιτακτικά νέο εργατικό δυναμικό που θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον.

Το Μεταναστευτικό

Οι μετανάστες αποτέλεσαν ιστορικά σημαντικό όφελος για την οικονομία της Γερμανίας και τώρα η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα αφαιρέσει όλα τα εμπόδια για να προσελκύσει ειδικευμένους εργάτες.  Ωστόσο το κύμα μεταναστών από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη επιβραδύνεται, καθώς το βιοτικό επίπεδο σε αυτές τις χώρες πλησιάζει αυτό της Γερμανίας, δείχνουν τα στοιχεία.

Παράλληλα η Γερμανία έχει δει την τελευταία δεκαετία αύξηση ενδιαφέροντος από ειδικευμένους εργαζόμενους από την Ινδία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία. Ταυτόχρονα ωστόσο το θέμα των μεταναστών παραμένει ένα πολιτικά δύσκολο ζήτημα, με τη γερμανική κοινωνία να αγωνίζεται ήδη να ενσωματώσει 1 εκατομμύριο Ουκρανούς που έφτασαν πέρυσι λόγω του πολέμου. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι τα σχολεία είναι σε πλήρη χωρητικότητα και ότι δεν υπάρχει επαρκής στέγαση, ενώ η υποστήριξη για τα αντιμεταναστευτικά κόμματα στη Γερμανία έχει αυξηθεί, αναφέρεται.