«Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να μην καθοδηγηθεί ποτέ ξανά από τους κανόνες που έχει επιβάλλει η Ουάσιγκτον», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Κατά την επίσκεψή του στην 201η ρωσική στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν, είπε ότι τα αντιρωσικά σχέδια, τα οποία η Δύση ανακοίνωσε ανοιχτά, δεν θα πραγματοποιηθούν και ότι κανείς στη Ρωσία δεν αμφιβάλλει για αυτό.

Οι παραδόσεις αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο θα προκαλέσουν νέα κλιμάκωση, η Δύση δεν κατανοεί ότι με τις τροποποιήσεις το αεροσκάφος μπορεί να φέρει στην πραγματικότητα πυρηνική κεφαλή, είπε ο Ρώσος υπουργός.

«Ορισμένοι πολιτικοί έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτά τον στόχο της διάλυσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δύση αναζητά συνεχώς πρόσθετες περιοχές όπου μπορεί να ανοίξει δεύτερο και τρίτο μέτωπο κατά της Ρωσίας. «Πολλοί πολιτικοί επιστήμονες και ορισμένοι πολιτικοί έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτά τον στόχο της διάλυσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η Κεντρική Ασία, μαζί με την Υπερκαυκασία, έχουν σιωπηρά ανακηρυχθεί ένα από αυτά τα μέτωπα. Η Ευρώπη επέλεξε τον δρόμο του πολέμου με τη Ρωσία και εφόσον είναι έτσι, τότε η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να πετύχει τους στόχους της, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

«Η Ευρώπη έχει επιλέξει τον δρόμο του πολέμου εναντίον μας»

«Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική λέει ότι η Ευρώπη έχει επιλέξει τον δρόμο του πολέμου εναντίον μας. Εμάς, φυσικά, δεν μας ενδιαφέρει να ζούμε στενά συμπορευόμενοι μαζί τους, αλλά αν πρόκειται για πόλεμο, τότε πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας. Θέλουν εκείνα που ανήκουν σε άλλους, ενώ εμείς θέλουμε μόνο αυτά που μας ανήκουν. Ποτέ δεν θέλαμε κάτι που να ανήκει σε κάποιον άλλον. Όλοι όσοι προσχώρησαν στη χώρα μας από την εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας το έκαναν οικειοθελώς», είπε ο Λαβρόφ.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενεργά το ISIS που παραμένει στο Αφγανιστάν, την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές δομές που συνδέονται με αυτές. Ο στόχος είναι απλός – να μην επιτραπεί στο Αφγανιστάν να ηρεμήσει», είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να συνεχίσουν «αποσταθεροποιητικές διαδικασίες στο Αφγανιστάν».