Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα, οι πέντε συνοριοφύλακες, που συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στον Έβρο.

Πρόκειται για έναν ανθυπαστυνόμο και τέσσερις αρχιφύλακες αστυνομικούς που προέρχονται και εξελίχθηκαν από την Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης και υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, οι οποίοι κατηγορούνται για διευκόλυνση εισόδου στη χώρα παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, μέσω επαφών που είχαν με κύκλωμα από την γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων από τον περασμένο Οκτώβριο, οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί είχαν διευκολύνει σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος άγνωστου αριθμού μεταναστών.

Μάλιστα όπως έχει γίνει γνωστό, οι συλληφθέντες είχαν συχνά συνομιλίες με 4 Τούρκους διακινητές, για να κανονίσουν τις λεπτομέρειες. Φρόντιζαν να κάνουν περιπολίες με την ίδια σύνθεση και φέρονται να ειδοποιούσαν ποια σημεία ήταν ακάλυπτα ώστε να τα προτιμούν οι Τούρκοι δουλέμποροι.

Οι κωδικές συνομιλίες και ο «καουμπόης»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους πέντε αστυνομικούς, αρχηγικό ρόλο φέρεται να είχε ένας 54χρονος ο οποίος έβαλε στο «κόλπο» και τους άλλους τέσσερις.

Τον περασμένο Ιανουάριο τα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων προχώρησαν σε νόμιμες επισυνδέσεις των κινητών τους τηλεφώνων και όπως και έχουν καταγραφεί απόμαγνητοφωνημένες συνομιλίες σε δεκάδες σελίδες.

Από τις συνομιλίες τους με τους συνεργούς τους στην άλλη πλευρά των συνόρων, φαίνεται πως προκύπτουν οι συνεννοήσεις διακίνησης, όχι όμως -προς το παρόν- το ύψος των οικονομικών ανταλλαγμάτων που λάμβαναν για αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Σε δυο από αυτές όμως, υπάρχουν ενδείξεις οικονομικών ανταλλαγμάτων.

Τούρκος: Τα παπούτσια τα άφησα στο… Πήγαινε να τα πάρεις.

54χρονος αρχιφύλακας: Εντάξει, θα πάω να τα πάρω.

Σε κάποια άλλη υποκλαπείσα συνομιλία ένας από τους κατηγορουμένους αναφέρει: «Τα χρήματα αυτά δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω στο πόθεν έσχες», αναζητώντας τρόπους νομιμοποίησης.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, που δημοσιεύει τις συνομιλίες, οι συλληφθέντες λάμβαναν 1.000 ευρώ για κάθε διακίνηση, όταν οδηγούσαν τους δουλέμπορους προς την εθνική οδό.  Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, σε τυχαίο έλεγχο στην Καβάλα, οι αστυνομικοί σταμάτησαν δύο διακινητές από τη Συρία, οι οποίοι προκλητικά τους είπαν: «Γιατί μας συλλαμβάνετε αφού έχουμε πληρώσει αστυνομικούς;» και υπέδειξαν ένα συγκεκριμένο άτομο.

Οι καταγγελίες

Οι πέντε συλληφθέντες είχαν ενταχθεί στο Σώμα Συνοριακής Φύλαξης το 2000. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η συνολική στάση και συμπεριφορά τους είχε ενοχλήσει πολλούς συναδέλφους τους. Ακριβώς για τον συγκεκριμένο λόγο ένας από τους αυτούς αποκαλούταν «καουμπόης», επειδή δήλωνε ότι ήξερε πολλά και είχε υιοθετήσει ένα προκλητικό μάγκικο στιλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, για τους πέντε αστυνομικούς έγιναν καταγγελίες από συναδέλφους τους, καθώς η παράνομη δράση τους είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από τις… περίεργες εντολές που έδιναν.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων φέρεται να παρότρυναν άλλους συναδέλφους τους, να γυρνάνε τις θερμικές κάμερες σε άλλα σημεία από αυτά που βρίσκονταν εκείνοι, λέγοντας τους ότι από εκεί ενδεχομένως να προσπαθούσαν να περάσουν παράτυποι μετανάστες.

Είχαν χιλιάδες ευρώ και λίρες Τουρκίας στα σπίτια τους

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους εντοπίστηκαν πάνω από 26.500 ευρώ, πάνω από 2.000 δολάρια και χρήματα άλλων χωρών όπως λίρες Τουρκίας, λίρες Αγγλίας και πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας. Παράλληλα βρέθηκαν 59 κινητά τηλέφωνα και 12 power banks.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι 5 αστυνομικοί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.