Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την οδυνηρή ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου με 20 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ, φέρνει σκεπτικισμό, αμηχανία και προβληματισμό στο εσωτερικό του κόμματος καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν άμεσα οι αιτίες γι΄ αυτό το κάκιστο αποτέλεσμα και να χαραχθεί χωρίς χρονοτριβή μία νέα στρατηγική για τον δεύτερο γύρο που μπορεί να διεξαχθεί ακόμη και στις 25 Ιουνίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες μετά την συντριπτική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε και προανήγγειλε άμεσα αλλαγές καθώς και σύγκληση των συλλογικών οργάνων προκειμένου, καταρχήν, να αποτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, και δευτερευόντως να αναζητηθούν τα αίτια της ήττας αλλά και η νέα στρατηγική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα ωστόσο στη συνέχεια υποστήριξε ότι πρέπει γίνουν άμεσα όλες οι αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δοθεί – όπως είπε – με τους καλύτερους δυνατούς όρους η επόμενη εκλογική μάχη.

Αυτό που θα αναζητηθεί πάντως άμεσα, είναι πως οδηγήθηκε σε… καθίζηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα διερευνηθούν τα πιθανά στρατηγικά λάθη, οι ευθύνες και κυρίως όμως, το τι μπορεί να αλλάξει άμεσα.

Η πρώτη αποτίμηση

Αυτό που φαίνεται από την κάλπη, τα μηνύματα των ψηφοφόρων αλλά και από τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, είναι ότι οι ψηφοφόροι δεν πείστηκαν από το κυβερνητικό πρόγραμμα  του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αρκετοί κατηγορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι  μάλλον ιεραρχήθηκαν λανθασμένα τα πολιτικά θέματα που έθεσε στην προεκλογική εκστρατεία στην κορυφή της ατζέντας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι «πλήρωσε» την γκάφα Κατρούγκαλου με το θέμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς πολλοί εκμεταλλεύτηκαν τη δήλωσή του κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κρυφή ατζέντα.

 Ένα άλλο ζήτημα όμως που υποτιμήθηκε λίγες ημέρες πριν, ήταν η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα που αφορούσε στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

 «Ο ρόλος μου ως προοδευτικός πολιτικός, είναι να να ανοίγω δρόμους και μυαλά αν μπορώ. Πολύ σπέκουλα έχει πέσει. Οι 600.000 άνθρωποι που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, τους θεωρούμε όλους φασίστες; Υπάρχουν οι φασίστες, και υπάρχουν και οι λαϊκοί άνθρωποι που για κάποιους λόγους (με ευθύνη και του πολιτικού συστήματος) ψήφισαν εκεί. Πρέπει να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που κάποτε ψήφισαν Χρυσή Αυγή, που παρασύρθηκαν» είχε δηλώσει με αρκετούς από την κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης να τον επικρίνουν.

Στα μείον της στρατηγικής ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές, περιλαμβάνεται και το ότι δεν κατάφερε να υπερασπιστεί – όπως θα έπρεπε – το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο διεξήχθησαν οι χθεσινές εκλογές και πλέον αποτελεί παρελθόν.

Τα υπόλοιπα κόμματα δεν πείστηκαν, ακόμη και αν κάποια από αυτά εμφανίζονταν αναφανδόν υπέρ της απλής αναλογικής.

Επί της ουσίας, τα ίδια τα κόμματα της Αντιπολίτευσης γύρισαν με τη στάση τους όλο το προηγούμενο διάστημα την πλάτη τους στην απλή αναλογική βάζοντας προεκλογικά «ταφόπλακα» σε οποιαδήποτε σύγκλιση μεταξύ κομμάτων.

Η επόμενη μέρα

Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με κορυφαία στελέχη θα επιχειρήσουν μία νέα πιο επιθετική ίσως στρατηγική ενόψει του μικρού διαστήματος που απομένει μέχρι να στηθούν οι δεύτερες κάλπες, πιθανότατα στις 25 Ιουνίου για να «σωθεί ότι σώζεται».

Θα εξετάσουν, πως μπορούν να ξανακερδίσουν το κέντρο, τα λαϊκά στρώματα ενώ ίσως γίνει μία επαναπροσέγγιση στα ζητήματα που θα προταχθούν.

Είναι προφανές ότι το θέμα των υποκλοπών, το οποίο σίγουρα είναι ένα κορυφαίο ζήτημα, δεν φαίνεται να επηρέασε τους ψηφοφόρους για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που απασχολούσε τους περισσότερους, ήταν το θέμα της ακρίβειας που έχει χτυπήσει κόκκινο, των μισθών και των συντάξεων που υπάρχει αίτημα απ΄ όλους για να αυξηθούν. Θέματα δηλαδή της καθημερινότητας που αφορούν το πορτοφόλι του Έλληνα, τα οποία μάλλον δεν προβλήθηκαν όσο και όπως  θα έπρεπε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

 Ένα ακόμη «αγκάθι»

Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο θα πρέπει να δουν και μία άλλη πτυχή όσο αφορά την ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος που αφορά την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ το οποίο φαίνεται να πήρε ψήφους και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ερώτημα είναι γιατί κάποιοι εγκατέλειψαν την Κουμουνδούρου και κατευθύνθηκαν προς τη Χαριλάου Τρικούπη, δίνοντας στο ΠΑΣΟΚ ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό.

Η συζήτηση αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έβαζαν ήδη από χθες, τον επόμενο εκλογικό στόχο για το κόμμα που δεν είναι άλλος από το να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο των εκλογών.