Ακρως εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του κοινού exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής. Ειδικά τα στοιχεία που αφορούν στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων των τριών κομμάτων, δείχνουν το πώς φτάσαμε στη μεγάλη νίκη της ΝΔ και στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ’ αρχάς η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας ανέβηκε πάνω από 10 μονάδες σε σχέσεις με τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών. Εφτασε το εντυπωσιακό 82%.

Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ προς τα άλλα κόμματα ήταν μικρές. Συγκεκριμένα 5,1% πήγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 4% προς το ΠΑΣΟΚ, 2,7% προς την Ελληνική Λύση, 1 προς το ΚΚΕ και 4,8% προς άλλο κόμμα.

Βλέποντας όμως τα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ και κάνοντάς τα σύγκριση αποκαλύπτεται η εικόνα των εκλογών. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν τραγική, μόλις στο 66,8%. Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 9,1% έφυγε προς τη Νέα Δημοκρατία, ομοίως άλλο ένα 9,1% ενίσχυσε τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, το 4,2% πήγε προς το ΚΚΕ, 3,3% προς το ΜέΡΑ25, 3,2% κατευθύνθηκε προς την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, κι ένα 4,3% προς άλλο κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ

Αναφορικά με τα στοιχεία για το ΠΑΣΟΚ, η συσπείρωση ήταν άκρως ικανοποιητική, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα λοιπόν με το exit poll, η συσπείρωση έφτασε το 77,2%. Προς τη Νέα Δημοκρατία έφυγε ένα εντυπωσιακό 13,2%, προς τον ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε το 5,7%, προς το ΚΚΕ το 1,1%, προς την Ελληνική Λύση το 1%, προς το ΜέΡΑ25 το 0,6% και προς άλλο κόμμα το 1,2%.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι συσπειρώσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που έδωσαν υψηλότερα ποσοστά από το 2019 ενώ αντίθετα είναι φανερή η αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δείχνει απογοήτευση στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου και μια άκρως αποτυχημένη προεκλογική περίοδο όπου το «αφήγημα» του Αλ. Τσίπρα δεν μπόρεσε να γίνει κατανοητό στον κόσμο.